fallback

Популистите в Германия печелят избори, но поне засега трудно ще повлияят на икономиката

Победата на радикалните формации не крие непосредствен риск, според анализатори

14:36 | 14.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Неотдавнашното добро представяне на десните и левите популисти на провинциалните избори в Източна Германия е напът да разклати основите на водещата европейска икономика. След като получи мнозинството от гласовете в Тюрингия, изпреварвайки Християндемократическия съюз (ХДС), и остана на второ място в Саксония с 30,6 на сто от вота спрямо 31,9 на сто за ХДС, крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" се превърна в основна сила в бившата ГДР. Това усложни допълнително политическата ситуация за коалицията от социалдемократи, либерали и зелени, водена от канцлера Олаф Шолц, която управлява Германия на федерално равнище.

Резултатите от изборите, които отредиха трето място на антиимиграционния и крайно ляв Съюз "Сара Вагенкнехт" в двата региона, предизвикват загриженост сред експерти и анализатори, относно възможните социални и икономически последици.

"Резултатите от регионалните избори направиха невъзможно правителствата в Саксония и Тюрингия да продължат да съществуват в сегашната си конфигурация. За центристките партии ще е трудно да се коалират, имайки предвид, че те изключват коалиция с "Алтернатива за Германия", и всяко мнозинство в регионалните парламенти ще зависи де факто от участието на новосъздадения Съюз "Сара Вагенкнехт". Антинатовската му позиция и желанието за незабавно прекратяване на войната в Украйна, независимо как, го противопоставят на повечето основни политически партии", предупреждават в неотдавнашен доклад Юлиан Цимерман и Елена Кларе, анализатори в Scope Ratings.

Изборният резултат идва в контекста на засилването на позициите на ултранационалистическите партии както на френските, така и на европейските избори. За Германия е особено показателно, че тези победи идват в Източна Германия - регион, в който безработицата достигна 7,6 на сто през август и е с 1,5 на сто над средното за страната ниво, според Федералната статистическа служба Destatis. "В Източна Германия усещането за отчаяние и стагнация, съчетано с икономическия "махмурлук" от обединението на Германия, улеснява антисистемните кандидати да затвърдят властта си и да разпространят послание, подобно на това, което се отправя към гласоподавателите в провинциалните райони в САЩ", обяснява Рейчъл Рицо, изследовател в Атлантическия съвет.

В неотдавнашен анализ Рицо отбелязва, че укрепването на радикалните блокове се дължи на дълбокото недоверие в ЕС, противопоставянето на подкрепата за Украйна, отхвърлянето на политиките за изменение на климата и на общото усещане, че нещата вървят зле, тъй като "елитите" са се провалили. Не бива да се забравя, че за първи път ултранционалистична фракция печели избори в Германия след Втората световна война, отбелязва испанското издание "Синко диас".

В публикуван неотдавна анализ Виола Ной, ръководител на социалните и електорални изследвания във фондация "Конрад Аденауер", твърди, че подкрепата за консерватора Михаел Кречмер е позволила на християндемократите да надделеят в Саксония. Експертката обаче уточнява, че "основните параметри на политическите настроения са почти идентични с песимистичните настроения в Тюрингия".

Икономическа криза

Индустриалното сърце на Европа не може да се възстанови след пандемията и скока на цените, последвал избухването на войната в Украйна. Последните данни за германската икономика през второто тримесечие на 2024 г. показват, че тя се е свила с 0,1 на сто след увеличение с 0,2 на сто между януари и март.

В този контекст изследователите на английския мозъчен тръст "Омфиф" (Omfif) смятат, че тези изборни резултати са в отговор на социалната заплаха за стабилността на германската икономика след края на пандемията, особено в по-слабите икономически провинции на бившата ГДР.

"Икономиката на Германия просперира от дълго време, което е отражение на политиката за стабилност на страната, способността за производство на висококачествени стоки, особено автомобили, и растеж, задвижен от износа. Този дългогодишен успешен модел в момента в голяма степен е разрушен", твърдят изследователите от мозъчния тръст. 

Има ли риск?

Експертите на HSBC обаче смятат, че победата на радикалните формации не крие непосредствен риск.

По подобен начин гледат на ситуацията и банковите анализатори на Berenberg, според които тези резултати не "преразпределят достъпа до важни области на макроикономическата политика", тъй като регионалните компетенции са концентрирани в сигурността и образованието, а не в други сектори от голямо значение за националната икономика.

"Не очакваме тези местни избори да доведат до колапс на федералното правителство или да променят и без това слабата понастоящем икономика на Германия, тъй като 4,1 милиона жители на Саксония и 2,1 милиона жители на Тюрингия представляват относително малка част от 84,7 милиона души, които живеят в Германия, а и те се намират в източната част на страната, която е по-слаба икономически", посочват от Berenberg.

Според Карстен Бжески, ръководител на отдела за макроикономически изследвания в ING, един от възможните начини, по които коалицията на канцлера Шолц може да си възвърне поизгубения политически капитал, се крие в експанзивната фискална политика и пакетите със стимули.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:45 | 14.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още