fallback

Олаф Шолц ще търси доставки на енергия от Централна Азия

Германия се фокусира върху потенциала за по-тясно сътрудничество с Казахстан, който изнася 8,5 млн. тона петрол за страната

14:10 | 13.09.24 г. 6

Германският канцлер Олаф Шолц тръгва на първото си посещение в Централна Азия в неделя (15 септември), като визитата му включва Казахстан и Узбекистан, докато Берлин търси нови пазари и източници на енергия и суровини на фона на продължаващата война в Украйна, пише Ройтерс.

Шолц вече успя да сключи някои важни сделки. Казахстанският суров петрол започна да тече през тръбопровода „Дружба“ миналата година, поддържайки работата на рафинерията Schwedt в Берлин, след като Европейският съюз (ЕС) наложи санкции на Москва и руските доставки спаднаха.

„Това бележи напълно нова посока в двустранното сътрудничество, тъй като преди това през този тръбопровод не е минавал казахстански петрол“, изтъква представител на казахстанското правителство.

Посещението на Шолц ще даде някои насоки за това в каква Германия иска да развие отношенията си.

В допълнение към петрола, Казахстан има повече от два трилиона кубични метра залежи от природен газ, показват правителствени данни.

Много германски компании, които се изтеглиха от Русия - исторически ключов център за Централна Азия - създадоха свои собствени търговски офиси в региона, коментира Едуард Кинсбрунер, регионален директор за Централна Азия в German Eastern Business Association.

Германските групи преговарят за договори в областта на химикалите, квалифицираната работна ръка, възобновяемата енергия, логистиката и образованието, добавя Кинсбрунер.

Очаква се много от тези договори да бъдат подписани по време на посещението на Шолц.

Водородни надежди

Казахстан - седем пъти по-голям от Германия по територия – разполага с обширни равни пространства и достатъчно вятър, за да развива енергийни проекти.

В югозападния регион на Казахстан Мангистау базираната в Германия SVEVIND Energy Group разработва един от най-големите проекти за екологичен водород в света, с планирани 40 гигавата възобновяеми мощности.

През 2023 г. Казахстан е изнесъл 8,5 милиона тона петрол за Германия, което представлява 11,7% от общия внос на "черно злато" в европейската страна и е увеличение от около 6,5 милиона тона в сравнение с периода преди войната в Украйна.

Този скок превърна Казахстан в третия по големина доставчик за Германия след Норвегия и САЩ, показват данни на Федералната статистическа служба на Германия.

Междувременно германските инвестиции в Казахстан са се увеличили с 64% през миналата година в сравнение с 2022 г.

„Поради режимите и политическата система Централна Азия не беше основен приоритет за Германия“, изтъква Щефан Майстер, експерт за Централна Азия в Германския съвет за външни отношения. „Но войната коренно промени тази динамика“, добавя той.

Търговията между Казахстан и Германия е нараснала почти двойно след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., като оборотът се е повишил с 89,5% през 2022 г. в сравнение с предходната година, сочат данни на German Eastern Business Association.

Поглед към бъдещето

„Когато погледнем към бъдещето, виждаме голям потенциал“, посочва представител на германското правителство преди пътуването на Шолц. „Ще имаме нужда от газ още две десетилетия. Търговете за нови газови електроцентрали (в Германия), които всички ще бъдат готови да преминат към водород, в момента са във финалната си фаза. Това означава, че ще трябва да получат газ отнякъде“, допълва той.

Зад всички нови планове стоят все още стари исторически и географски реалности.

Казахстан може да предложи алтернатива на Русия за Германия. Но също така страната се сблъсква с проблеми като остаряла инфраструктура от съветската епоха и сложна бюрократична плетеница.

„Ако това (мащабното разширяване на възобновяемите енергийни източници) е сложно в Германия, то е много по-сложно в страна като Казахстан“, изтъква Томас О'Донъл, енергиен експерт в Берлинския свободен университет.

В същото време Русия все още има значително влияние в Казахстан, който избягва да взема страна във войната в Украйна. Най-показателното от всичко е, че тръбопроводът „Дружба“, пренасящ казахстански петрол до Берлин, минава през руска територия.

Така че връзката с Русия ще се запази.

„От една страна, ние подкрепяме Украйна“, посочва Майстер от Германския съвет за външни отношения. „От друга страна, нашите предприятия все още се нуждаят от ресурси“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:14 | 13.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още