fallback

Експерт: Законопроектът за отлагане на такса смет е популистки и вреден

Според Димитър Бранков от БСК приемането му ще доведе до европейски санкции и забавяне на българското членство в ОИСР

16:48 | 13.09.24 г. 2

Законопроектът за отлагане на новата такса смет с една година е популистки, ненужен, противоправен и вреден. Това каза Димитър Бранков, съветник в Българската стопанска камара (БСК), в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Законопроектът беше внесен преди дни от ГЕРБ-СДС, като срещна пълна подкрепа по време на първото гласуване в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Той обаче получи остра критика както от представители на работодателските организации, така и от Министерството на околната среда и водите.

Сега действащите текстове предвиждат от 1 януари 2025 г. таксата за битови отпадъци да се определя на принципа „замърсителят плаща“, а не като промил върху данъчната оценка на имотите. Разписан е и механизъм с няколко начина на определяне на ставката – според броя на живеещите в даден имот, през купуването на специални торби за смет или чрез отчитане на боклуците, изхвърлени от един блок или вход и разделяне на количеството на броя на живеещите в него. Според предложенията на ГЕРБ-СДС обаче общините нямат готовност и новият начин за начисляване на такса смет трябва да се забави до 1 януари 2026 г.

Според Бранков и в момента Законът за местните данъци и такси дава на общините възможност да приемат и друга основа, различна от трите предложени, така че могат да продължат действието на сегашния режим. За това е необходимо единствено аргументирано решение на общинския съвет.

Той критикува и втората част на законопроекта, която предвижда т.нар. отчисление за депониране, които в момента отиват по сметки на РИОСВ и се използват за закриване на действащи депа и следексплоатационна грижа, да отиват в общините, с които те да финансират дейности по нерегламентираните сметища.

„Това всъщност стимулира депонирането и е в пълно противоречие с изискванията на рамковата директива за отпадъците, принципа „замърсителят плаща“... Това е изключително вреден по своите последствия законопроект“, каза Бранков.

Той припомни, че и в момента България е обект на действаща наказателна процедура от страна на ЕК и е заплашена от ежедневни санкции. Според Бранков поредното отлагане на принципа „замърсителят плаща“ нарушава и препоръки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и заплашва присъединяването на България.

„Общините в известна степен имат основание, когато казват, че нямат готовност. Ние имаме пълен хаос в адресните регистрации и това е така от 30 години. На второ място – обменът на данни между централната администрация и общините, не действа за общините“, каза още Бранков. Според него обаче има предложения за подобряване на тези положения и общините нямат реална причина да искат отлагането.

„Забавя принципите на кръговата икономика, а предстои въвеждането на депозитната система - всичко това ще бъде блокирано от това предложение“, каза още експертът.

Много от общините са взели европейски средства за пилотни програми по управление на отпадъците по новия регламент и отлагането на реформата ще спре тези проекти, някои от които са много напреднали, каза Бранков.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:48 | 13.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още