fallback

МЕУ може да помогне на общините със софтуер за изчисляване на такса смет

Необходимостта местните администрации да се настроят към новата такса е един от мотивите, с които ГЕРБ-СДС поискаха отлагането ѝ

15:58 | 12.09.24 г.

Министерството на електронното управление (МЕУ) да окаже подкрепа на общините за внедряването на специализиран софтуер за планиране и контрол на дейностите с отпадъци и начисляване на такса битови отпадъци – тази идея е обсъдена по време на среща на служебния министър Валентин Мундров и представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), съобщават от МЕУ.

Чрез автоматизиране на процесите при обмена на данни между местната администрация и държавните регистри ще бъде сведена до минимум административната тежест за гражданите, заявява Мундров.

По-рано тази седмица депутати от ГЕРБ-СДС внесоха предложение за едногодишно отлагане на въвеждането на новата такса смет. Според тях забавянето се налага заради необходимостта от време, в което местните администрации да настроят системите си към нейното прилагане, а и заради липсата на обективна база данни за законообразно и справедливо изчисление на таксата за битова смет.

По време на срещата е обсъдено и адаптирането на информационните системи в общинските администрации за въвеждането на еврото в България.

Държавата ще подпомогне всяка една община, като ще предостави на кметовете – особено на най-малките общини, пълно съдействие за внедряване на информационните системи и мрежовата сигурност, посочва Мундров.

Общините ще могат да подават информация за напредъка по подготовката, като там ще има възможност да се получават указания и да се задават въпроси, включително и чрез телефонен център.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:58 | 12.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още