fallback

Икономист: Парадокс е, че икономиката на България се справя толкова добре

Все по-често излиза въпросът дали София не се развива за сметка на други райони, посочва д-р Димитър Събев

10:20 | 12.09.24 г. 2

Парадокс е, че икономиката се справя толкова добре в момента. Това каза д-р Димитър Събев, икономист в Института за икономически изследвания към БАН, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Например, при нас няма висока безработица, защото има сериозен демографски проблем, посочи гостът и добави, че тази стратегия не е устойчива и ще работи още от 3 до 5 години.

В целия Югозападния район е един от най-зрелищните примери на икономическа конвергенция в Европа, коментира той. Ако през 2007 г. беше на едно от последните места в ЕС, той се изкатери с около 62 позиции в списъка на 250-те района на Европа, което го прави най-силно развитият район за 15-годишния период до 2022 г. 

Ако в София има едно действително много голямо увеличение, то едни от най-лошите данни на човек от населението виждаме в други области от района – Кюстендил, Перник, дори Благоевград, каза още той.

Според икономиста все по-често на преден план излиза въпросът дали София се развива за сметка на други райони.

„Има огромно разминаване между стандарта на живот, житейските възможности, качеството на услугите – всичко. Това се отразява върху електоралните нагласи, еврооптимизма и всичко. Всяко българско правителство трябва да мисли на първо място за преодоляване на регионалните диспаритети, защото успехът на един не е достатъчен да скрие неуспеха на 27“, каза още Събев.

Икономистът коментира и доклада на бившия председател на Европейската централна банка и бивш премиер на Италия Марио Драги. Според Събев в доклада има добри предложения, но не е сигурно доколко ще му бъде позволено да ги реализира.

„Доходите в България категорично нарастват и „отлепиха дъното“. Сега предизвикателството е този ръст да бъде задържан. Българската политика прави много лоша услуга на икономиката с тази нестабилност и егоманиящина“, смята икономистът.

Според събеседника не бива да се успокояваме с това, че растежът на брутния вътрешен продукт е 2%. Нужно е да създадем условия за развитие на икономиката. Това става с търсене на партньори на Запад, осигуряване на публична подкрепа за иновациите. Вярно е, че иновациите се правят от частния бизнес, но без подкрепата на държавата те трудно успяват, каза оище той.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:20 | 12.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още