fallback

Върховният съд задължи ЦИК да регистрира „ДПС - Ново начало“ за изборите

Според съда Комисията е трябвало да приеме онлайн регистрацията на Делян Пеевски, направена в 00:05 ч.

15:34 | 11.09.24 г. 2

Върховният административен съд (ВАС) отмени като незаконосъобразен отказът на Централната избирателна комисия (ЦИК) да регистрира коалицията на Делян Пеевски „Движение за права и свободи - Ново начало“ за участие в предсрочния парламентарен вот на 27 октомври, съобщават от съда.

Преписката се изпраща на ЦИК за незабавното регистриране на коалицията.

Според съда ЦИК е трябвало да приеме подадените електронно от коалицията на Пеевски в 00:05 ч. документи за регистрация. Въпреки това те не са били отразени в регистъра, не са разгледани от ЦИК и липсват констатации дали подаденото заявление отговаря на изискванията на Изборния кодекс.

Според ВАС заявленията на двете коалиции, в които участва ДПС, не са били подадени едновременно, а напротив – подаденото от ДПС на Пеевски е подадено по-рано.

„Според правилото на чл. 29, ал. 6 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) исканията, подадени по електронна поща преди изтичане на даден срок, макар и извън работното време на органа, се смятат за подадени в срок“, се посочва в решението на съда.

Според ВАС Централната избирателна комисия е нарушила закона, отказвайки да регистрира „ДПС - Ново начало“. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Миналата седмица ЦИК взе решение да регистрира паралелно, без входящ номер „Демокрация, права и свободи – ДПС“ и „ДПС - Ново начало“. Решението тогава беше взето по време на извънредно заседание, след като опитите на двете крила на ДПС да се регистрират доведоха до блокиране на работата на Комисията с часове. 

По отношение на жалбата на формацията около Делян Пеевски за участие на местните избори за кметове на с. Габровница и Община Омуртаг съдът подкрепя решението на ЦИК, с което им е отказана регистрация.

Междувременно Румен Йончев, председател на „Земеделски народен съюз“ (ЗНС) и Веселин Пенев, представител на СБОР („Справедлива България обединени родолюбци“) внесоха в Централната избирателна комисия (ЦИК) документи за участие в изборите на „Алианс за права и свободи“, съобщава БТА. Това са и двете партии, част от нерегистрираната коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС“, в която членува крилото около Ахмед Доган. 

На въпрос дали хора от ДПС са част от този алианс Йончев отговори – ще видите, кампанията предстои, предстои регистрацията на листите, обявяването на водачите, много ясно ще дадем знак.

Името „Алианс за права и свободи“ не е избрано случайно, с думата „алианс“ заявяваме по-широко отваряне към всички български граждани, така че да търсим подкрепа за радикалната промяна в България, каза Йончев. 

Текстът е обновен в 16:52 ч. на 11 септември 2024 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:52 | 11.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още