fallback

Главчев: Ще изпратим конкретни предложения към ЦИК срещу опорочаване на изборите

Премиерът призова да се дигитализира профилактичната здравна карта

12:33 | 11.09.24 г.

Днес Министерският съвет ще излезе с предложения към Централната избирателна комисия (ЦИК) за подобряване на качеството на изборния процес. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев преди началото на редовното заседание на правителството.

Той поясни, че ще бъде проведено "минизаседание" на кабинета, състоящо се от министерствата, които имат отношение към провеждането на изборите. „Целта е  да излезем със съответни предложения към Централната избирателна комисия (ЦИК) за подобряването на качеството на изборния процес и предотвратяване на неговото опорочаване“, заяви той.

Главчев подчерта, че основната задача на служебния кабинет е провеждането на свободни, честни и прозрачни избори. Правителството ще изпълнява до запетая това, което е записано в Изборния кодекс и което ни е вменено от него, увери служебният премиер.

Стоим зад кандидатурата на Екатерина Захариева за еврокомисар от България, заяви още служебният премиер Главчев и припомни, че България е издигнала две кандидатури за еврокомисар - на Екатерина Захариева и на Юлиян Попов. 

"В отговор на нашите предложения получихме в края на миналата седмица писмо от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която казва, че нейният избор е Екатерина Захариева и вчера потвърдихме от наша страна, каквато е процедурата към момента. От наша страна потвърдихме, че стоим зад кандидатурата на госпожа Захариева", каза премиерът.

Захариева беше номинирана от ГЕРБ-СДС, а Юлиян Попов – от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

В рамките на днешното заседание Главчев призова да се дигитализира профилактичната здравна карта, така че да се намали хартиеният документооборот между учители, ученици, педиатри и родители преди началото на учебната година.

„Трябва да предприемем ускорени действия, за да може тази година да се случи дигитализацията на профилактичната здравна карта за деца и ученици…темата е актуална преди началото на новата учебна година, а дигитализацията на този документ ще премахне големия хартиен документооборот между учители, родители и педиатри“, каза той.

„Смятам, че трябва да обърна сериозно внимание на три министерства – Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и Министерството на електронното управление, за да може да се дигитализира т.нар. профилактична здравна карта", каза Главчев. 

Струва си да положим усилия да облекчим големия обем от документи, който се движи между родители, учители и педиатри, за да може и там да достигнем европейско равнище, каза още служебният премиер по темата. 

Създадена е работна група, свързана с проблема с безводието.

"Там мерките са два типа. Едните са краткосрочни, от които гражданите имат вопиюща нужда да се възползват, и дългосрочни, които пак имат нужда българските граждани да се възползват, но то ще бъде по-отдалечено във времето и със сигурност няма да е предмет на нашето правителство. Въпросът е ние в момента какви бързи мерки да дадем, за да усетят някакво подобрение българските граждани“, каза Главчев.

Служебният премиер съобщи, че е сформирана комисия, която да даде предложения как да бъде запазен максимално държавният интерес при буферните паркинги на границите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:33 | 11.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още