fallback

19 партии и 6 коалиции са подали документи за участие в изборите

Предстои ЦИК да вземе решение за регистрациите на БСП и ДПС за вoта

15:26 | 10.09.24 г.

Документи за участие в изборите на 27 октомври са подали 19 партии и 6 коалиции, като от тях вече са регистрирани 9 партии, а при останалите все още протича проверка на подписите. Това стана ясно на брифинг на Централната избирателна комисия (ЦИК) във връзка с предсрочния вот.

По предварителни списъци избирателите са 6 640 383, а секциите ще бъдат 11 645, като броят им ще се изяснява до последния момент преди изборите, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

Броят на избирателните секции в чужбина няма да е по-малък, отколкото на предходни избори, каза зам.-председателят на ЦИК Цветомир Томов. До 1 октомври онлайн ще се приемат онлайн заявленията за гласуване в чужбина.

Матева коментира и казуса с ДПС, като обясни, че след като ЦИК отказа регистрация и на двете коалиции, в чийто състав фигурираше партията, е постъпило ново заявление за самостоятелно участие на ДПС. След него обаче са постъпили още 8 документа от двамата представляващи партията – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, с които съответно се оттеглят, или потвърждават действията на единия или другия. В момента подписката на избирателите на Движението за права и свободи се проверява в ГРАО и предстои ЦИК да се произнесе по казуса. Относно регистрацията на БСП решение също ще бъде взето, след като приключи проверката на подписите. Вчера Иван Ченчев и Георги Свиленски, упълномощени от Корнелия Нинова, подадоха документи за регистрация на партията във вота, но по-късно ВКС отсъди, че тя вече не е председател на БСП. 

Матева уточни, че 21 септември е крайният срок, в който Върховният съд може да задължи ЦИК да регистрира партия или коалиция, на която е отказано участие в изборите.

От Комисията увериха, че всички решения ще бъдат взети в законовия срок. Матева и Томов отрекоха на членовете на ЦИК да е оказван натиск при решението да приемат документите и на двете крила на ДПС миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:42 | 10.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още