fallback

ГЕРБ-СДС предлагат новата такса смет да се отложи с една година

Общините не разполагат с обективна база данни за законообразно и справедливо изчисление на таксата за битова смет, смятат вносителите

12:54 | 10.09.24 г.

С една година да се отложи влизането в сила на новата методика за изчисляване на таксата за битовите отпадъци предлагат от ГЕРБ-СДС с промени в Закона за местните данъци и такси. Това каза пред журналисти народният представител от ГЕРБ-СДС Николай Нанков, цитиран от БТА.

Според предложението на ГЕРБ новата такса трябва да влезе в сила не от началото на 2025 г., а от 1 януари 2026 г.

По изчисления на Националното сдружение на общините в България таксата би трябвало да поскъпне между три и осем пъти за битовите потребители.

Според мотивите към законопроекта, внесен на 9 септември от Николай Нанков, Теменужка Петкова и Александър Ненков от ГЕРБ-СДС, промяната в таксата трябва да се случи поетапно, за да настроят местните администрации системите си за нейното прилагане. Според вносителите общините имат нужда да подготвят и разяснителна кампания, с която да информират населението за промените във формирането на таксата.

Според мотивите е това, че общините към момента не разполагат с обективна база данни за законообразно и справедливо изчисление на таксата за битова смет, а неправилното определяне на таксата би изправило общините пред „сериозен финансов риск“, и би създало в пъти по-голяма тежест за гражданите и фирмите.

Вносителите смятат още, че е необходимо да се осигури автоматизиран електронен обмен на данни с институции като ГД „Гражданска регистрация и административно обслужване“, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, НАП, НОИ и др. с цел трансфер на надеждни и проверени данни.

ГЕРБ предлагат и общините да могат да ползват текущо средствата за отчисления и обезпечения по Закона за управление на отпадъците, а не да ги внасят по сметки в РИОСВ и да ги теглят оттам по местните бюджети.

Не е ясно дали предложените промени ще влязат в дневния ред на парламента преди предсрочните избори с оглед на това, че Народното събрание трябва да прекъсне работа на 27 септември заради предизборната кампания.

През 2023 г. Европейската комисия (ЕК) започна наказателна процедура срещу България заради неприлагане на принципите в Директивата за отпадъците, заради изчисляването на такса смет на базата на данъчната оценка на имота, а не предвид количествата. По този начин не се изпълнява основният принцип, заложен в директивата – „замърсителят плаща“. Тогава от ЕК посочиха, че макар законодателството да е променено от 2015 г., всяка година изпълнението на принципа се отлага. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:54 | 10.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още