fallback

Екатерина Захариева остава единствен български кандидат за еврокомисар

Служебният премиер Димитър Главчев изпълни молбата на Урсула фон дер Лайен

20:25 | 09.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Екатерина Захариева официално е българският кандидат за еврокомисар. В четвъртък, на 5 септември, Урсула фон дер Лайен е изпратила писмо до служебния премиер Димитър Главчев, в което му благодари за предложените кандидати и иска от България официално да издигне кандидатурата на Екатерина Захариева като единствен кандидат. Днес Главчев изпълни молбата на Фон дер Лайен.

"Имам удоволствието официално да предложа името на госпожа Екатерина Захариева като кандидат за еврокомисар на България", пише в отговора си Димитър Главчев, цитиран от БНТ.

Според него Захариева е била избрана заради нейната професионална компетентност и лични качества, при пълно съобразяване с Договора на Европейския съюз.

Очаква се в следващите дни Фон дер Лайен да обяви пълния състав и ресорите на новата Европейска комисия.

Брюкселското издание Politico писа по-рано в понеделник, че ресорът, който Захариева може да получи е управление на кризи и хуманитарна помощ. Първоначално с България е бил обсъждан ресор регионална политика, но според “Политико” Гърция също проявява интерес към него.

Ако еврокомисарите бъдат одобрени от Европейския парламент, новата Европейска комисия трябва да встъпи в длъжност на 1 ноември, когато изтича мандатът на сегашната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:23 | 09.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още