fallback

Приближените на Нинова внесоха документи за регистрацията на БСП за вота

Листите ще бъдат внесени от представляващия партията, след като съдът се произнесе, каза Георги Свиленски

14:55 | 09.09.24 г.

Иван Ченчев и Георги Свиленски внесоха над 4000 подписа от името на БСП в Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация на партията за предстоящите на 27 октомври парламентарни избори, съобщи БТА.

Двамата депутати са упълномощени от Корнелия Нинова да ръководят процеса по регистрацията на БСП за вота, въпреки че на заседание на Националния съвет на БСП беше решено Нинова, Свиленски, Ченчев и Крум Дончев да бъдат изключени от партията. Решението обаче беше обжалвано и предстои ВКС да се произнесе по делото.

Ченчев посочи пред журналисти, че всички изключени са внесли жалба в законовия срок, така че те все още са членове на партията.

По думите му регистрацията се прави преди произнасянето на съда, за да могат всички документи да бъдат обработени в срок.

„Гражданинът и член на партията Крум Дончев подаде жалба, тъй като искаме всичко да се случва по устав на партията и по закон. След като няма свикан конгрес на БСП, който да констатира оставката на Корнелия Нинова, всякаква друга регистрация може да бъде оспорвана от трети лица, тъй като само конгресът може да констатира оставка на председателя“, каза Ченчев.

На въпрос възможна ли е същата ситуация като тази при ДПС, при която се направи опит за регистрация на двете крила на движението, Георги Свиленски коментира, че това не може да се случи, защото БСП е една.

„Ние регистрираме БСП, ние не регистрираме Ченчев, Свиленски и Нинова. Ние регистрираме Българската социалистическа партия. Когато съдът се произнесе кой е представляващ, който е представляващ ще може да дойде и да внесе листите, както е по Изборен кодекс. Просто даваме шанс на социалистите да гласуват за БСП", каза Георги Свиленски. 

„Няма да допуснем 133-годишната партия на българските социалисти да бъде открадната от няколко човека, в нарушение на решенията на колективните органи на партията и в разрез с морала и политическата логика“, заявиха в отговор от Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП. 

Според тях подписите, внесени в ЦИК, не са събрани от легитимните местни структури на партията, а лицата, които са ги внесли, вече не са членове на БСП. От Изпълнителното бюро определят това като „опит съзнателно да се навреди както на БСП, така и на широката лява коалиция“.

Те очакват ЦИК да не допусне регистрацията на БСП от Ченчев и Свиленски и заявяват, че легитимното ръководството на БСП ще пристъпи към регистрацията на КП „БСП – обединена левица“ за участие изборите веднага след като ВКС се произнесе за вписването на Атанас Зафиров като изпълняващ функциите председател на БСП. Очаква се по-късно днес съдът да постанови дали председател на БСП все още е Корнелия Нинова, или Атанас Зафиров представлява партията.

Текстът е обновен към 16:10 ч. на 9 септември 2024 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:10 | 09.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още