fallback

Докладът „Драги“: ЕС се нуждае от мащабни инвестиции, ако иска да се конкурира със САЩ и Китай

Дългоочакваният доклад на бившия шеф на ЕЦБ призовава за радикални реформи и стимулиране на сектори като технологии, климатични цели, сигурност и отбрана

13:40 | 09.09.24 г. 7
Автор - снимка
Създател

Европейският съюз се нуждае от значително количество допълнителни инвестиции, за да може да бъде геополитически релевантен на държави като Китай и САЩ. Това е само една част от заключенията на дългоочаквания доклад на бившия гуверньор на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги.

В него икономистът, който бе и премиер на Италия, призовава Брюксел да инвестира до 800 млрд. евро допълнително на година, за да може блокът да стане по-конкурентоспособен, както и да се ангажира с редовното емитиране на общ дълг, съобщава Bloomberg.

Драги също така настоява и за развитието на напреднали технологии, план за изпълнение на климатичните цели и стимулиране на отбранителните способности, като също така се подсигури и снабдяването с ключови суровини, наричайки задачата „екзистенциално предизвикателство“.

В доклада се посочва, че Европа ще трябва да увеличи съотношението си инвестиции към брутен вътрешен продукт (БВП) с около 5 процентни пункта на година до равнища, наблюдавани последно през 60-те и 70-те години на миналия век, за да бъдат изпълнени целите за отбрана, дигитализация и декарбонизация, посочва CNBC.

Драги също така предупреждава, че икономическият растеж на блока е „трайно по-бавен“ от този на САЩ, поставяйки под въпрос някои от способностите на икономиката да се конкурира с други страни от Изтока и Запада.

„Ако Европа не може да стане по-продуктивна, ще бъдем принудени да избираме. Няма да можем да станем едновременно лидер в новите технологии, лъч светлина в климатичната отговорност и независим играч на световната сцена“, се казва в доклада. „Ще трябва да свием някои, ако не и всички, наши амбиции“, се казва още в доклада.

Той също така препоръчва и преформатирането на Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) от координатор на национални регулатори в единен регулатор за всички пазари на ценни книжа в ЕС, подобно на функцията на американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC).

Задачата за изготвянето на доклада бе възложена от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която бе преизбрана за втори 5-годишен мандат през юли и тази седмица се очаква да обяви състава на новата си комисия. Тепърва също така трябва да стане ясно каква част от препоръките и съветите в доклада ще бъдат взети предвид от Фон дер Лайен.

По време на представянето на доклада тя постави особено ударение върху прехода към зелена икономика и дигиталния преход.

„Трябва да подкрепим нашата индустрия в прехода по декарбонизация чрез иновации и да превърнем това в конкурентно преимущество. Затова трябва да действаме с всички принципни лостове, които имаме на разположение: намаляване на цените на енергоносителите; мобилизиране на публичните и частните инвестиции; подобряване на бизнес средата и късане на ненужните „червени линии“, заяви тя.

Фон дер Лайен също така наблегна и на необходимостта от инвестиции в умения и привличането на повече хора към пазара на труда. Тя отбеляза и важността на подсигуряването на снабдяването със суровини: „Ключови концепции тук са достъпът до критични суровини и компоненти от основно значение, силни енергийни и дигитални мрежи“.

Заключенията от доклада няма да са голяма изненада за европейските лидери, които са все по-наясно със загубата на конкурентоспособност на блока спрямо основните му конкуренти – основно заради енергийната зависимост на блока и липсата на достатъчно суровини. В същото време ЕС продължава да страда от неспособността на телекомите и отбранителния си сектор да свиват разходите и да са по-гъвкави по отношение на предизвикателствата пред сигурността.

Енергийни планове

За да превърне зеления преход във възможност, Европа трябва да синхронизира политиките си с климатичните цели и да има общ план за декарбонизация и конкурентност, който да обхваща производителите на електроенергия, технологиите и автомобилния сектор, както и енергоемките компании, при които намаляването на вредните емисии е по-трудно.

Четирите основни индустрии при отделянето на емисии в ЕС, като химическата индустрия и металургията, ще изискват 500 млрд. евро през следващите 15 години за декарбонизация, се казва в доклада. В допълнение инвестициите за транспорт ще са в размер на 100 млрд. евро всяка година между 2031 г. и 2050 г.

Особено остра е критиката на Драги към автомобилния сектор, наричайки го „ключов пример за липса на европейско планиране“. Блокът е изправен пред реалния риск производителите му да загубят пазарен дял от Китай, който изпреварва ЕС в „почти всички области“, докато произвежда при по-ниски цени.

Докладът също така предлага и общо финансиране за изследователска и развойна дейност в сектора на отбраната в различни направления като дронове, свръхзвукови ракети, енергийни оръжия, изкуствен интелект и морска и космическа сигурност. В него се призовава и за увеличаване на съвместното производство на отбранителна техника, както и фаворизиране на европейски компании, ако бъде доказано, че са конкурентоспособни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:56 | 09.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още