fallback

ЦИК отказа регистрация и на двете крила на ДПС

Няма как една и съща партия да участва в повече от една коалиция, постанови Централната избирателна комисия

12:20 | 09.09.24 г. 5

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да регистрира и двете фракции на ДПС - коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС“ около Ахмед Доган и „ДПС - Ново начало“ около Делян Пеевски, за участие в предстоящите на 27 октомври предсрочни парламентарни избори.

Избирателната комисия гласува два отделни доклада, като и двата бяха подкрепени с 15 гласа „за“, съобщава БТА. 

Мотив за отказа за регистрация и на двете формации е, че според Изборния кодекс не може да има една и съща партия в повече от една коалиция.

Малко по-късно от пресценътъра на ДПС съобщиха във Facebook, че в отговор на отказа на ЦИК да регистрира коалицията „Демокрация, права и свободи – ДПС" са внесени документи с 5240 подписа за самостоятелно участие на ДПС в изборите – с лидер Ахмед Доган и председател Джевдет Чакъров.

След това обаче стана ясно, че Делян Пеевски, е поискал от ЦИК да оттегли заявлението за самостоятелна регистрация на партията. Искането за оттегляне на заявлението е подадено чрез депутата Хамид Хамид, съобщава БНТ. Според устава на ДПС двамата съпредседатели на партията – Пеевски и Чакъров, имат равни правомощия и могат заедно и поотделно да я представляват.

Миналата седмица ЦИК взе решение да регистрира паралелно, без входящ номер „Демокрация, права и свободи – ДПС“ и „ДПС - Ново начало“. Решението тогава беше взето по време на извънредно заседание, след като опитите на двете крила на ДПС да се регистрират доведоха до блокиране на работата на Комисията с часове. 

От ЦИК приеха и указания, с които коалициите „ДПС - Ново начало“ и „Демокрация, права и свободи – ДПС“ трябваше да предоставят до 17 часа на 7 септември документи, удостоверяващи, че партия ДПС не е част от техния състав. 

Текстът е обновен към 13:05 ч. на 9 септември 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:30 | 09.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още