fallback

Новият външен министър на Украйна е поредната демонстрация на сила на Зеленски

Андрий Сибиха наследи Дмитро Кулебапри обхватни промени в кабинета в четвъртък

14:43 | 08.09.24 г.

Новият външен министър на Украйна е създал дълбоки контакти със страните членки на НАТО, докато заемаше постове в Анкара и Варшава, и проведе първия си телефонен разговор като топ дипломат на перфектен полски език, пише Bloomberg.

Но може би най-важната му квалификация е близостта му до военновременния властови център в Украйна. Андрий Сибиха, който наследи Дмитро Кулеба при обхватни промени в кабинета в четвъртък, работи с кабинета на президента Володимир Зеленски при влиятелния началник на кабинета му Андрей Йермак в първите две години от пълномащабното нашествие на Русия.

Макар че Кулеба беше познато лице в европейските столици, като изтъкваше амбициите на Украйна да се присъедини към НАТО, Йермак пое голяма част от дипломатическата тежест. Най-довереният съветник на президента наблюдаваше преговорите по гаранциите за сигурността, поддържаше важните отношения с Вашингтон и връзките с т. нар. Глобален юг.

Нарастващото съсредоточаване на власт в президентството при Йермак предизвика опасения сред някои съюзници, които критикуват липсата според тях на прозрачност, включително неочаквани персонални промени в правителството, съобщи Bloomberg миналия месец. В интервю Зеленски отхвърли тези оплаквания, а Йермак настоя, че е предимно координатор.

И макар че Зеленски даде да се разбере, че предстоят промени в правителството, разместванията миналата седмица бяха направени почти без обяснение и накараха западните съюзници да гадаят. Те следваха модел на поведение на Зеленски, който издига най-близките си хора във вътрешния си кръг, включително Сибиха, уважаван високопоставен дипломат, който е управлявал различни ресори.

„Не е в стила на този президент да взема други хора“, казва Юрий Якименко, председател на мозъчния тръст „Център Разумков“ в Киев. „Той смята, че неговите решения са най-добрите, няма място за обсъждания, затова има известен консерватизъм“, допълва Якименко.

49-годишният Сибиха доказа качествата си при Йермак. Той използва контактите си в Анкара, докато работеше в президентството, за да помогне за постигането на сделката за отмяна на блокадата в Черно море и за възстановяването на ключовия износ на зърно. Сибиха участва в зърнената сделка от самото ѝ начало, казва официален представител, запознат с разговорите.

Оръжия, оръжия, оръжия

Реорганизацията на кабинета се случва в момент, когато руските сили постигат значителни успехи в източната Донбаска област. Ракетните и дроновите нападения също се увеличават, включително атака, при която загинаха над 50 души в централния град Полтава миналата седмица. В съобщение във Facebook, в което очерта приоритетите си, Сибиха заяви, че външната политика ще бъде решена от „реалностите на войната“.

„Задача номер едно за украинската дипломация – от посланик до атаише, е осигуряването на отбранителната способност на Украйна. Оръжия, оръжия, оръжия“, написа Сибиха.

Тази цел, изтъкната от Зеленски при посещение в Германия за среща с министри на отбраната на съюзнически страни в петък, е следвана от амбициите на Киев за присъединяване към НАТО и ЕС и от мирното съществуване на Украйна, което налага усилия за спечелване на страни като Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка.

Последното, проект, който е защитаван особено от Йермак, се оказва предизвикателство. Внимателно планираната среща на върха в Швейцария през юни привлече над сто страни и делегации, но няколко делегации от Глобалния юг отказаха да подпишат заключителното комюнике, заявявайки, че Русия трябва да бъде включена в процеса.

Връзките на Сибиха с Турция, която този месец отправи официална молба за членство в групата БРИКС на страните с бурноразвиваща се пазарна икономика, ще бъде плюс за целта за сближаване с Глобалния юг. Дипломатът се издига в редиците на украинското външно министерство, след като завършва Националния университет „Иван Франко“ в Лвов през 1997 г. След като работи в министерството в Киев и в посолството в Полша, той става посланик в Турция през 2016 г.

Впечатление

Бившият министър на отбраната Олексий Резников заяви, че Сибиха е уважаван от администрацията за чудесните му познания, особено относно връзките с Турция.

Резников беше заменен преди една година след нарастващи твърдения за корупция при обществените поръчки за армията от негови подчинени, които той отрича. Резников заяви, че за разлика от някои украински пратеници Сибиха е „класически“ дипломат.

Президентът Джо Байдън е забелязал Сибиха при посещението си в Киев през февруари 2023 г., отбеляза Резников. Той изпъкнал достатъчно, че Байдън да си спомни за него на срещата на върха на НАТО в Литва по-късно същата година, разказа бившият министър на отбраната.

„Той му направи впечатление“, отбеляза Резников.

Новият външен министър е отговарял и за връзките с Полша, един от най-ревностните поддръжници на Украйна в НАТО. Отношенията с Варшава обаче се оказват сложни, особено след решението ѝ да наложи ограничения върху износа на зърно, което прерасна в грозна политическа борба по време на заседанието на Общото събрание на ООН миналата година.

В едно от последните си действия като външен министър Кулеба разгневи представителите на Варшава с изказване по повод кланетата на поляци в украинската област Волиния. Опитът му да сравни убийството на около 100 хил. души с по-късните масови депортации на представители на украинските малцинства по време на комунистическия режим в Полша накара полския външен министър Радослав Шикорски да го нарече „грешка“.

Варшава гледа положително на назначението, като Сибиха е считан за спокоен, професионален и отворен за разговори, съобщи официален представител, запознат с работата на дипломата. Сибиха започнал да изглажда отношенията в петък, в първия си пълен ден на поста. В телефонен разговор с Шикорски той благодарил за подкрепата на страната.

„В знак на уважение проведохме разговора на полски език“, написа Шикорски в социалната мрежа Х.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:16 | 08.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още