fallback

Косово затвори два гранични пункта със Сърбия

Мярката е в отговор на блокади от сръбски организации в знак на протест

15:49 | 07.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Косово затвори два гранични пункта със Сърбия, след като в петък сръбски групи блокираха преминаването на пътници с косовски документи, ескалирайки напрежението в региона, съобщава Bloomberg.

Неформални организации в Сърбия блокираха три гранични пункта в знак на протест срещу последните политически действия в северната част на Косово, която е с предимно сръбско население. В отговор Косово затвори пунктовете в градовете Берняк и Мердаре.

„За да защитим нашите граждани, тези пропускателни пунктове ще останат затворени, докато това поведение спре и ситуацията не бъде решена“, написа министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечла във Facebook. Той определи сръбските действия като „фашистки“.

Напрежението е последният пример за наново разрастващия се конфликт между Косово и Сърбия, който предизвика критики от международната общност.

Миналата седмица правителството на косовския премиер Албин Курти закри няколко финансирани от Сърбия структури в общини със сръбско мнозинство, позовавайки се на нарушения на законите и конституцията на Косово.

Сръбската блокада е „нашият отговор на решенията на премиера Курти“, каза Раса Роевич, ръководител на Гражданска организация на Митровица. „Превозни средства с документи, важащи само за Косово, няма да бъдат допускани да преминават“, посочи още той.

В Косово организации, финансирани от Сърбия, се смятат за незаконни. Правителството на Косово твърди, че целта му е да установи ред и да наложи закона, особено в северната част на страната.

Съюзниците на САЩ и Европейския съюз осъдиха действията на Курти и призоваха страните да се върнат към диалога с посредничеството на ЕС за намиране на решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:49 | 07.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още