fallback

Присъдата на Тръмп по делото "Сторми Даниълс" беше отложена за след изборите

Решението беше взето от съдия в Ню Йорк, за да избегне обвинения в намеса на президентските избори на 5 ноември

21:04 | 06.09.24 г.

Съдия от Ню Йорк отложи за след изборите в САЩ на 5 ноември произнасянето на присъдата на бившия президент Доналд Тръмп по криминалното му дело за предполагаеми тайни плащания на пари на порно звездата Сторми Даниълс, предава Ройтерс. Съдията се обоснова с факта, че иска да избегне неопрадвани обвинения в политически мотив.

Тръмп, който е номинацията на Републиканската партия за президент, трябваше да научи присъдата си на 18 септември. През август адвокатите му поискаха съдия Хуан Мърчан да отложи датата на присъдата за след изборите, като се позоваха на „явни цели за намеса на изборите“. Районният прокурор от Манхатън Аллвин Браг, който повдигна обвиненията срещу Тръмп, е демократ.

Мърчан заяви в петък, че планира да произнесе присъдата срещу Тръмп на 26 ноември, ако делото не бъде прекратено преди това.

„Налагането на присъдата ще бъде отложено, за да се предотврати впечатление, макар и неоснователно, че съдебната процедура е засегната от или се стреми да засегне наближаващите президентски избори, в които ответникът е кандидат“, заяви съдията. „Съдът е справедлива, безпристрастна и аполитична институция“, допълни той.

Говорителят на предизборния щаб на Тръмп Стивън Чун заяви след решението, че делото трябва да бъде изцяло прекратено.

„Не трябва да има присъда в лова на вещици на Районната прокуратура на Манхатън“, каза Чун в изявление.

В първото в историята наказателно дело срещу бивш или настоящ президент на САЩ Тръмп беше признат за виновен за 30 май, че е фалшифицирал бизнес документи, за да прикрие, че тогавашният му адвокат е платил 130 хил. долара на порно звездата Сторми Даниълс за нейното мълчание преди изборите през 2016 г. за сексуални отношения, които тя твърди, че е имала с Тръмп десет години по-рано.

Тръмп отрича твърденията и обеща да обжалва присъдата, след като тя бъде произнесена.

В отделно решение, свързано с друго криминално дело срещу Тръмп, Върховният съд постанови, че президентите не могат да бъдат подлагани на наказателно преследване за официалните си актове и че данните за официални действия на президентите не могат да бъдат използвани за доказателство по криминални дела, включващи неофициални действия.

Фалшифицирането на бизнес документи се наказва със затвор до четири години, въпреки че наказания като глоби или пробация са по-обичайни за други осъдени за това престъпление в миналото.

Ако Тръмп спечели изборите за Белия дом, той може да нареди на Министерството на правосъдието да свали обвиненията за намеса на федералните избори срещу него. Той няма да разполага с властта да прекрати щатското дело в Ню Йорк, нито дело за намеса на изборите в Джорджия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:16 | 06.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още