fallback

Макрон назначи ветерана Мишел Барние за премиер на Франция

Барние ще стане най-възрастният премиер в съвременната политическа история на Франция

16:18 | 05.09.24 г.

Френският президент Еманюел Макрон назначи Мишел Барние, бивш преговарящ за Brexit от името на Европейския съюз (ЕС), за нов премиер на страната след седмици на мъчителни преговори след предсрочните парламентарни избори, които не успяха да излъчат ясен победител, предава Ройтерс.

На 73 години Барние ще стане най-възрастният премиер в съвременната политическа история на Франция, поемайки поста от Габриел Атал, който беше най-младият.

Барние става депутат за първи път на 27-годишна възраст, а по-късно заема постове в редица френски правителства, включително външен министър и министър на земеделието. Той е най-известен в чужбина с ролята си на преговарящ от името на ЕС с Великобритания в процеса по излизане на страната от блока от 2016 до 2021 г.

Ключовият въпрос сега ще бъде дали правителството на Барние ще успее да осъществи реформите, приети от дълбоко разделения парламент.

Дискретният консервативен политик скоро ще бъде подложен на изпитание, тъй като изтича времето за подготовка на бюджета на Франция за 2025 г. Това може да предизвика вот на недоверие, ако другите партии не са доволни.

Макрон обмисляше имената на редица потенциални премиери през последните седмици, нито един от които не получи достатъчна подкрепа, за да се гарантира стабилно правителство, и няма гаранция, че правителството на Барние ще успее да изпълни реформите, приети от парламент, в който нито една партия няма абсолютно мнозинство.

Но поне крайнодесният „Национален сбор“, чиято парламентарна група е най-голямата в парламента след предсрочните избори през юли, даде да се разбере в четвъртък, че няма да отхвърли веднага Барние, ако той изпълни някои условия.

Барние е ревностен проевропейски и умерен политик от кариерата, но значително втвърди говоренето си при неуспешния си опит да си осигури номинацията на своята консервативна партия за президентските избори, като заяви, че имиграцията е излязла извън контрол. Това становище се споделя от „Национален сбор“.

Реформи

Политическите възгледи на Барние като цяло са много близки до тези на Макрон и за френския президент е от ключово значение новият му премиер да не се опитва да отмени реформите, прокарани през последните години, особено пенсионната му реформа.

Остава неясно дали Барние ще се опита да приложи напълно политическата програма на Макрон, или ще внесе нови предложения. Във всеки случай той ще трябва да преговаря с другите партии за приемането на законодателство в парламента.

Рискованият ход на Макрон да свика предсрочни парламентарни избори през юни не даде желания резултат, като центристката му коалиция загуби десетки места, а нито една партия не постигна абсолютно мнозинство.

„Нов народен фронт“ излезе на първо място, но Макрон изключи възможността да поиска от тях да сформират правителство, след като другите партии заявиха, че веднага ще го отхвърлят.

Вместо това той изчака със седмици, преди да направи избора си.

Дори политическата парализа да продължи въпреки назначаването на ново правителство, Макрон не може да насрочи нови предсрочни избори до юли следващата година.

Депутатът от „Национален сбор“ Себастиан Шеню заяви пред телевизия BFM TV, че крайнодясната партия ще изчака да види какво ще каже Барние по въпроса за имиграцията и за промяната на избирателната система на Франция.

Депутатът Лоран Дажобли, също от „Национален сбор“, заяви, че условието е парламентът да бъде разпуснат възможно най-скоро, а именно в началото на юли следващата година.

„Национален сбор" иска премиер, който е ангажиран с разпускането на парламента възможно най-скоро и с установяването на пропорционално представителство (за парламентарните избори)“, коментира Дажобли пред TF1.

Въпреки това „Национален сбор“ не е особено въодушевен от Барние.

„Изваждат от нафталина хора, които управляват Франция от 40 години“, коментира Дажобли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:18 | 05.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още