fallback

Путин с иронична усмивка: Русия иска Камала Харис за президент на САЩ

Украинското нашествие в Курска област отслаби позициите на Киев по фронтовата линия и ускори настъплението на руските войски в Донбас, заяви президентът

13:31 | 05.09.24 г. 2

Русия иска Камала Харис да спечели президентските избори в САЩ, заяви президентът Владимир Путин в явно ироничен коментар, като посочи „заразителния“ ѝ смях като причина да я предпочете пред Доналд Тръмп, пише Ройтерс.

Путин говори ден след като Министерството на правосъдието на САЩ повнигна обвинения на двама руски медийни ръководители заради предполагаема незаконна схема за повлияване на изборите през ноември с проруска пропаганда.

По-рано тази година, преди президентът Джо Байдън да се оттегли от надпреварата за Белия дом, Путин заяви, отново с явна ирония, че го предпочита пред Тръмп, тъй като Байдън бил по-предсказуем политик „от старата школа“.

На въпрос как гледа на изборите сега руският президент заяви в рамките на Източния икономически форум във Владивосток, че американският народ трябва да направи своя избор. Но след това добави, че тъй като Байдън е препоръчал на поддръжниците си да подкрепят Харис, „ние ще го направим, ще я подкрепим“.

„Тя се смее толкова експресивно и заразително, това означава, че всичко ѝ е наред“, каза Путин и допълни, че това може би означава, че тя ще се въздържи от допълнителни санкции срещу Русия.

Разузнавателните служби на САЩ считат, че Русия иска Тръмп да спечели, тъй като той не е толкова ангажиран с подкрепа за Украйна във войната с Русия. Но Путин заяви, че като президент Тръмп е въвел повече санкции срещу Русия от всеки друг в Белия дом преди него.

"Нашествието на Киев в Курск не успя да забави настъплението ни в Донбас"

Руският президент коментира и продължаващата война в Украйна, като заяви, че нашествието на Украйна в западната руска Курска област не е успяло да забави настъплението на Русия в Донбас и е отслабило собствената отбрана на Украйна по протежението на фронтовата линия, което помага на силите на Москва.

Путин заяви, че руските сили изтласкват украинските войници от Курск, където те започнаха най-голямата чуждестранна атака срещу Русия от Втората световна война насам на 6 август.

Прехвърляйки голям брой добре обучени отряди в руската гранична област, Украйна отслаби собствената си отбрана и позволи на Русия да ускори настъплението си в Източна Украйна, изтъкна Путин.

„Целта на врага беше да ни изплаши и притесни, да прехвърли войски от един сектор в друг и да спре офанзивата ни в ключови области, основно в Донбас. Постигна ли го? Не“, заяви руският президент. „Прехвърляйки доста големи и добре обучени отряди в граничните области, врагът отслаби позициите си в ключови райони и нашите войски ускориха офанзивните си операции“, допълни той.

Путин, който нареди нашествието в Украйна през февруари 2022 г., заяви, че е „свещен дълг на въоръжените сили“ да прогонят нашествениците и да защитят руските граждани. Той допълни, че положението се е стабилизирало и че Русия започва да изтласква украинските войски от Курск.

Основната цел на Русия е да превземе изцяло Донбас, каза руският президент и допълни, че руските сили завземат части от територията в Източна Украйна по-бързо от всякога, а темпът на набиране на войници в Русия се ускорява.

„Не се предприемат действия за сдържане на офанзивата ни“, изтъкна Путин и допълни, че руското настъпление в източния украински град Покровск е успешно.

Според руския президент Китай, Индия и Бразилия може да действат като посредници в потенциални мирни преговори за Украйна.

Путин заяви, че постигнато споразумение в Истанбул между руските и украинските преговарящи в първите седмици от войната, което така и не беше приложено, може да послужи като основа за разговорите.

„Не разбирам действията срещу Дуров“

Путин коментира още, че не разбира действията на Франция срещу основателя на Телеграм Павел Дуров, който беше подложен на официално разследване в страната миналата седмица. Според руския президент ходовете на Франция имат „селективен характер“.

Той допълни, че се е срещал с Дуров веднъж, преди години, но оттогава не поддържали връзка и не са се виждали.

Миналия месец говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не знае Дуров и Путин да са се срещали някога.

Френското разследване срещу Дуров е свързано с използването на платформата Телеграм за престъпления като измами, пране на пари и детска порнография. Адвокатът на Дуров нарече предприетите действия срещу него абсурдни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:32 | 05.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още