fallback

Пет извода от изборите в Тюрингия и Саксония

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" се превърна в „народна“ партия

08:45 | 06.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Крайната десница на Германия е тук – и то трайно, пише за Politico Нете Ньостлингер.

"Алтернатива за Германия" (AfD) в неделя постигна зашеметяващо представяне на регионалните избори в Източна Германия на фона на нарастващото недоволство на избирателите от лявоцентристкото правителство на канцлера Олаф Шолц.

Победата на AfD в Тюрингия и стабилното второ място в Саксония предизвикаха нов кръг от душевни терзания в Берлин, една година преди националните избори, които може да наклонят Германия надясно.

„Страната ни не може и не трябва да свиква с това“, каза Шолц пред Ройтерс след публикуването на резултатите. „Алтернатива за Германия нанася щети на Германия. Тя отслабва икономиката, разделя обществото и съсипва репутацията на страната.“

В Тюрингия AfD - която е класифицирана като екстремистка в някои германски провинции - спечели категорична победа с близо 33 процента от гласовете. В по-гъсто населената провинция Саксония десноцентристкият Християндемократически съюз (CDU) постигна победа с около 32 процента от гласовете, като AfD остана близко до него.

Ето петте неща, които трябва да знаем за резултата от изборите, тъй като крайната десница в Германия постигна най-големия си изборен успех след Втората световна война.

1. AfD продължава да се издига въпреки усилията за осуетяването ѝ

Системните лидери на Германия положиха съгласувани усилия да спрат възхода на AfD, като предупредиха избирателите за нарастващия екстремизъм на партията, като някои от тях дори я нарекоха нацистка партия.

Вътрешните разузнавателни органи на ниво провинции класифицираха местните клонове на партията както в Саксония, така и в Тюрингия като екстремистки организации, целящи да подкопаят германската демокрация. По-рано тази година Саския Ескен, съпредседател на лявоцентристката Социалдемократическа партия (SPD), се обяви в подкрепа на обсъждането на забрана на AfD - дори само, както тя се изрази, за да „събуди“ гласоподавателите.

Лидерът на AfD в Тюрингия Бьорн Хьоке, една от най-екстремните фигури на партията, беше два пъти признат за виновен от германски съд за умишлено използване на нацистка реторика.

Но въпреки постоянните предупреждения от центристки лидери, институции и съдилища, AfD продължи възхода си, особено в източната част на Германия.

Това сочи към основен проблем, с който няма да е лесно за центристките партии да се справят - нарастващо недоверие към центристите и институциите на страната, което разпали настроения срещу властта в голяма част от страната.

С други думи, дори когато много центристки лидери и институции в Германия предупреждават за екстремизма на AfD, много избиратели просто са спрели да слушат. Всъщност подходът може да има обратен ефект, като отчужди допълнително избирателите на AfD от системните партии.

Основните медии също продължават да се затрудняват как да се справят с нарастващата популярност на AfD. В нощта на изборите един журналист от обществената телевизия, по време на интервю с Хьоке, нарече AfD в Тюрингия екстремистка.

„Моля, спрете да ме заклеймявате“, отговори Хьоке. „Ние сме първа партия в Тюрингия. Не искате да класифицирате една трета от избирателите в провинцията като десни екстремисти, нали?“

2. Новата партия BSW се издига, за да се превърне в ключова политическа сила

В известен смисъл най-големият победител от вечерта беше популисткият ляв Алианс Сара Вагенкнехт (Buendnis Sahra Wagenknecht - BSW), който се ръководи от бивш член на комунистическата партия на Източна Германия. BSW завърши трети и в двата щата, забележителен резултат за партия, създадена едва преди няколко месеца.

Партията, която обединява традиционните десни позиции по имиграцията и други социални въпроси, многократно е призовавала за прекратяване на германската военна помощ за Украйна и преговори с Путин - мнение, към което има много симпатии в бившия комунистически Изток на Германия.

„Искаме войната в Украйна да свърши и не виждаме как това ще се случи с все повече и повече доставки на оръжия“, каза основателят на партията Сахра Вагенкнехт пред обществения оператор ARD.

Поради все по-фрагментирания политически пейзаж в Изтока, BSW стана водеща, когато става въпрос за формирането на коалиционни правителства на ниво провинция, особено след като всички партии се ангажираха да не влизат в коалиции с AfD.

И в Саксония, и в Тюрингия BSW със сигурност ще играе важна роля в следващите правителства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:41 | 06.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още