fallback

Парламентът отхвърли и втория опит на „Възраждане“ за референдум за еврото

„За“ гласуваха депутатите от „Възраждане“, ИТН, БСП и 12 незвисими, а „против“ бяха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и двама независими

11:53 | 04.09.24 г. 2

Със 107 гласа „против“, 63 гласа „за“ и двама въздържали се депутатите в Народното събрание отхвърлиха предложението на „Възраждане“, подкрепено от „Има такъв народ“ (ИТН), за провеждането на национален референдум с въпрос: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 г.?“

„За“ гласуваха депутатите от „Възраждане“, ИТН, „БСП за България“ и 12 от нечленуващите в парламентарни групи. „Против“ бяха депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и двама от независимите депутати. Въздържаха се двама представители на ГЕРБ-СДС,

„Възраждане“ използваха дебата за референдума, за да изразят позиция, че за страната „към днешна дата не е изгодно да е член на ЕС“ и не трябва да членува в НАТО. За сметка на това председателят на партията Костадин Костадинов заяви, че икономическия съюз БРИКС „е бъдещето“. Миналата седмица той и двама членове на „Възраждане“ присъстваха в Москва на Международен форум на страните от БРИКС.

Независимият депутат Калоян Методиев, избран с гласовете на БСП, постави референдума в предизборен контекст. По думите му по някакъв начин страната вече е в еврозоната, но без да седи на масата на ЕЦБ за взимане на решения с останалите европейски народи.

„България е във валутен борд от 1997 г. за тези 27 години левът само по наименование е лев, но по съдържание е евро“, каза той и посочи, че продажбата на имоти и коли, както банкови влогове са в евро.

Депутатите от ПП-ДБ Явор Божанков и Мартин Димитров подчертаха, че въпросът на „Възраждане“, в който се съдържа формулировката „единствената официална валута“ създава риск за валутния борд и посочиха, че гуверньорът на БНБ Димитър Радев е предупредил за това по време на дискусиите по темата в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Те припомниха и подписаните международни договори за влизане в еврозоната.

Божанков обвини „Възраждане“, че използват референдума, за да правят предизборна кампания.

Никой не казва какво губим, когато България забавя своя път на интеграция в Европа – страната губи по 1 млрд. лв. годишно от превалутиране, каза той. Божанков припомни, че е приет Закона за въвеждане на еврото и подчерта, че въпросът още с присъединяването на страната към Европейския съюз е не дали, а кога ще се приеме еврото.

Мартин Димитров посочи, че другите страни с валутен борд в ЕС – Естония и Литва, вече са се присъединили към еврозоната и това е донесло успех на техните икономики.

Това е втори опит на „Възраждане“ да предизвика референдум срещу еврото. Първият беше отхвърлен през 2023 г., като тогава срещу искането им се произнесе и Конституционния съд. Предложението тогава не беше прието със същите мотиви – че противоречи на международните договори и е в разрез с въведения в България валутен борд. „Възраждане“ сезираха Конституционния съд за решението, а през февруари съдиите отклониха искането да се произнесат относно това дали въпросът, зададен в референдума, е конституционосъобразен, но потвърдиха законността на решението на НС срещу провеждането му. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:53 | 04.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още