fallback

Белият дом бърза с отпускането на климатични заеми преди изборите

Общият размер на кредитната програма за чиста енергия възлиза на 400 млрд. долара

17:09 | 05.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Федералната програма на САЩ за заеми за чиста енергия на стойност 400 млрд. долара, която беше критикувана, че се движи твърде бавно, ускорява усилията си да разпредели парите преди изборите, пишат колумнистите на Wall Street Journal Скот Патерсън и Амрит Рамкумар.

Службата за кредитни програми на Министерството на енергетиката получи мощен тласък от Закона за намаляване на инфлацията (IRA) от 2022 г., който ѝ предостави стотици милиарди долари за кредитиране на предприятия, използващи чиста енергия. Досега службата е използвала само малка част от този капацитет.

Служители на администрацията на Байдън се опасяват, че ако Доналд Тръмп бъде избран, службата ще спре да дава заеми. Програмата до голяма степен беше неактивна, докато Тръмп беше президент.

„Президентските избори са решаващи“, коментира Адам Форги, кмет от Демократическата партия на Търтъл Крийк, щата Пенсилвания, където стартъп, произвеждащ цинкови батерии за съхранение на енергия, отвори фабрика на мястото на стар завод на Westinghouse, затворен през 80-те години. Затварянето беше част от колапса на промишлеността, който унищожи хиляди работни места в Питсбърг и околни райони като Търтъл Крийк.

Стартъпът - Eos Energy, има ангажимент за близо 400 милиона долара от кредитната служба, който беше обявен преди година за разширяване на фабриката и създаване на няколкостотин работни места. „Надяваме се, че който и да спечели изборите, разбира нуждата от бизнес в този град“, споделя Форги.

Главният изпълнителен директор на Eos Джо Мастранджело казва, че компанията работи възможно най-бързо, за да сключи сделката скоро.

При администрацията на Байдън програмата се съгласи да отпусне около 6,5 млрд. долара на пет компании. Тя сключи ангажименти за заеми за 24,9 млрд. долара с нови компании като Eos, които не са получили окончателно одобрение. В края на юли има повече от 200 активни заявления за заеми на стойност 281 млрд. долара.

Темпото на кредитните ангажименти се ускорява напоследък. Службата обяви ангажимент за 1,45 млрд. долара за голям производител на слънчеви панели, сделка за 1,2 млрд. долара с производител на части за батерии и споразумение за 861 млн. долара за соларни ферми и батерии в Пуерто Рико.

Тези компании са част от групата от 19, включително Eos и съвместно предприятие на Ford Motor, които са обявили споразумения с администрацията, но не са получили пари. Около половината от тях са във веригата за доставки на батерии и електрически автомобили. Те са част от усилията да се намали зависимостта от Китай, който доминира в производството на батерии.

Компаниите се опасяват, че кредитните ангажименти могат да увиснат, ако Тръмп спечели. Заемите трябва да бъдат одобрени от политически назначени лица, включително ръководителя на Министерството на енергетиката, така че програмата е предмет на политическите капризи на изпълнителната власт. Кампанията на Тръмп не е отговорила на искане за коментар.

Други части от климатичния закон, като например данъчните кредити за чиста енергия, ще бъдат по-трудни за отмяна без акт на Конгреса и биха могли да бъдат защитени, защото са довели до поток от инвестиции в републиканските райони. Министерството на финансите и други агенции също така се надпреварват да завършат правилата за данъчни кредити и разходни програми преди януари, когато новата администрация ще поеме управлението.

Кредитната служба увеличи четири пъти персонала си при Байдън. Тя е съставила списък с проекти, на които планира да даде приоритет тази година, според запознати. Тя настоява за по-бързо издаване на разрешителни и екологични прегледи на проекти, които подкрепя от агенции като Бюрото за управление на земята и Агенцията за опазване на околната среда.

Едно тясно място беше изискването компаниите да получат финансиране от частни инвеститори, преди заемите да бъдат отпуснати. Строгият процес на оценка на програмата, по-високите лихви и забавянето на растежа в продажбите на електрически автомобили направиха по-трудно сключването на сделки.

Сега управлявана от бившия предприемач в областта на чистата енергия Джигар Шах, заемната програма се разглежда като начин за насърчаване на технологии, които са твърде рискови, за да получат големи количества финансиране от частния сектор без държавна подкрепа.

Компаниите смятат, че процесът е тромав и дълъг, често отнемащ години. Над всяко решение за заем витае призракът на Solyndra, компанията за соларни панели, която фалира през 2011 г., трупайки лоши заеми за 535 милиона долара. Шах каза, че Solyndra не би преминала през текущия процес на проверки от службата.

Кредитната служба постигна много успехи. Tesla през 2010 г. получи заем от 465 млн. долара, който изплати през 2013 г. Процентът на кредитно неизпълнение на програмата от 3% е сравним с представянето на кредитните портфейли на търговските банки. Програмата носи пари на правителството от стартирането си през 2005 г. при президента Джордж Буш-младши.

Lithium Americas, добивна компания, която получи ангажимент за 2,3 млрд. долара през март за проект в Невада, трябваше да работи с кредитната служба повече от две години, преди да си издейства ангажимента, посочва Тим Кроули, вицепрезидент за управлението и външните работи в компания. Процесът е "брутален", изтъква той. Кроули каза, че компанията очаква да получи заема по-късно тази година.

Ако Тръмп спечели, той може също така да насочи кредитирането към технологии, които са по-предпочитани от републиканците като ядрена енергия, водород и улавяне на въглерод, отбелязва Саша Маклер, изпълнителен директор на енергийната програма в Двупартийния център за политики. Службата има подкрепата на редица републикански законодатели, които са видели ползите от проектите, които тя е подкрепила в техните щати, казва той.

„Има високопоставени членове на Републиканската партия, които подкрепят нейната мисия и не биха се радвали да я видят деприоритизирана или пренебрегната при втори мандат на Тръмп“, смята той. „Мисля, че има доста сериозни аргументи Службата за кредитни програми да продължи да функционира.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:10 | 05.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още