fallback

Натискът за постигане на сделка между Израел и "Хамас" все повече се засилва

САЩ и съюзниците им усилено настояват за преговори за сделка тип прекратяване на огъня срещу заложници

11:05 | 04.09.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Убийството от бойци на „Хамас“ на шестима заложници, чиито тела бяха открити от израелските войски през уикенда, подчертава колко спешно е да се сключи сделка за прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на останалите пленници, заяви Белият дом във вторник, цитиран от Ройтерс.

„Очевидно е, че случилото се през уикенда подчертава колко е важно това да стане възможно най-бързо“, каза говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби пред репортери на брифинг, добавяйки, че „Хамас“ е отговорна за смъртта им.

САЩ и съюзниците им усилено настояват за преговори за сделка тип прекратяване на огъня срещу заложници, за да се спре поне временно конфликтът в Газа в замяна на освобождаването на болни, възрастни и ранени заложници.

Но споразумението засега се изплъзва. Американски представители работят върху това, което някои наричат окончателно предложение, но Кърби бързо се намеси, казвайки, че САЩ няма да настояват то да остане в този си вид без промени.

„Работим върху предложение, което ще осигури освобождаването на останалите заложници и ще включва масивна и незабавна помощ за хората в Газа и ще доведе до спиране на боевете“, каза той.

По думите му няма времева рамка кога предложението ще бъде представено официално.

„Все още сме в постоянни консултации с Катар, Египет и Израел и, разбира се, Катар и Египет поддържат връзка с „Хамас“ и ще направим каквото можем, за да го постигнем“, каза Кърби.

Президентът Джо Байдън каза в понеделник, че израелският премиер Бенямин Нетаняху трябва да направи повече, за да постигне споразумение за прекратяване на огъня.

Нетаняху под прицел

Самият Нетаняху бе разкритикуван от бившия началник на генералния щаб на израелските въоръжени сили Бени Ганц, който до юни бе част от военновременния кабинет. Ганц призова за сключване на споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Израел няма нужда да държи войски във Филаделфийския коридор, каза Ганц на пресконференция вчера.

Ден по-рано Нетаняху заяви, че за страната е ключово да запази контрола върху тази ивица по протежение на границата между Газа и Египет.

„Хамас“ обаче е твърдо против този сценарий. Това е една от причините да не бъде сключено примирие, което би позволило да бъдат освободени хората, които остават в плен на палестинското ислямистко движение в Ивицата Газа. По данни на израелското правителство „Хамас“ продължава да държи 101 заложници, посочва Ройтерс.

Ганц, от своя страна, подчерта, че най-голямата екзистенциална заплаха за Израел е Иран, а не Филаделфийският коридор. Присъствието на израелски войници над земята няма да спре контрабандата на оръжие през подземни тунели, аргументира се той и отхвърли довода на Нетаняху, че международният натиск не би позволил на израелската армия да се върне в тази ивица, ако се наложи.

Припомняме, че през почивните дни, след като бяха открити телата на 6-те заложници, десетки хиляди хора излязоха на демонстрация в Тел Авив с искане за сделка, която да сложи край на огъня в Ивицата Газа. Демонстрантите призоваха правителството бързо да постигне сделка за спиране на огъня в Ивицата Газа и да гарантира освобождаването на останалите заложници.

Бившият израелски министър на отбраната призова за свикване на предсрочни парламентарни избори.

Генералът от резерва, станал политик центрист, е смятан за основния опонент на десния премиер.

Ганц освен това се обяви за атака срещу „Хизбула“, за да бъде прекратен всекидневният ракетен обстрел от Южен Ливан, което да позволи на разселените хора в Северен Израел да се върнат по домовете си.

Прокуратурата на САЩ с обвинения срещу „Хамас“

Прокуратурата в САЩ повдигна обвинения на лидери на „Хамас“ заради нападението срещу Израел на 7 октомври, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Яхия Синуар, който застана начело на палестинското ислямистко движение след убийството на предишния му ръководител Исмаил Хания в иранската столица Техеран в края на юли, както се предполага, от Израел, и още петима души са обвинени, че са организирали атаката, при която бяха убити над 1100 души, а около 250 бяха отведени като заложници в ивицата Газа.

По-рано израелската армия се закани да ликвидира Синуар.

Сред убитите при атаката на 7 октомври са и над 40 души, които са имали американско гражданство.

„Както е посочено в нашата жалба, тези обвиняеми, снабдявани с оръжие и получаващи политическа подкрепа и финансиране от правителството на Иран, и с подкрепа от (ливанската групировка „Хизбула“) - оглавиха опитите на „Хамас“ да унищожи държавата Израел и да убие цивилни в името на тази цел", каза в изявление главният прокурор и министър на правосъдието на САЩ Мерик Гарланд.

На трима от въпросните шестима лидери на палестинското ислямистко движение са повдигнати обвинения посмъртно, тъй като те междувременно бяха убити от Израел. Освен Исмаил Хания, другите двама са ръководителят на военното крило на „Хамас“ Мохамед Дейф и неговият заместник Маруан Иса, които израелската армия обяви, че е ликвидирала съответно през юли и март.

Живите лидери на палестинското ислямистко движение с повдигнати обвинения са Яхия Синуар, както и базираният в катарската столица Доха Халед Мешаал, който отговаря за връзките с палестинската диаспора, и живеещият в изгнание в Ливан Али Барака.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:05 | 04.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още