fallback

Терзиев: Под 10% ще падне депонирането на отпадъци в Столичното предприятие за преработка

На територията на Столична община има 240 незаконни сметища, като все още не е премахнато нито едно от тях

17:04 | 03.09.24 г. 2

Под 10% ще падне депонирането на отпадъци в Столичното предприятие за преработка след подписването на нови договори за оползотворяване на РДФ (твърдо гориво от отпадъци). Това каза столичният кмет Васил Терзиев по време на пресконференция, цитиран от БТА.

„Когато споделихме за нашите планове да свалим депонирането на отпадъци от 90%, нещо което заварихме, до под 10% до края на тази година, бяхме обвинени в лъжа, че няма как да стане“, каза Терзиев.

Той увери, че е засилен контролът и на входа на завода. До края на октомври трябва да бъдат пуснати новите обществени поръчки за сметоизвозване.

Васил Терзиев припомни, че от 2025 г. контейнерите за разделно събиране на отпадъци ще бъдат 10 хил., като целта е ефективно боклукът да се разделя и да се събира правилно още там, където се генерира, а не в завода.  

Многократно са нараснали приходите от рециклируеми материали, стана ясно от думите на директора на завода за отпадъци Николай Савов. От 15 юли до 1 септември 2023 г. те са 26 хил. лева, а за същия период на 2024 г. са в размер на 367 хил. лв. 

Столичният кмет коментира и въпроса с незаконните сметища на територията на Столична община. Все още никое от тях не е премахнато, като в момента се работи по спиране на запълването им чрез контрол и отстраняване на причините за възникването им. За целта фирмите, които извозват едрогабаритни и строителни отпадъци, трябва да имат по-лесен достъп до регламентирани сметища, където да извозват тези отпадъци. Идентифицирани са подходящи парцели и се работи по довършване на проект за мощности за едрогабаритен и строителен отпадък, стана ясно още от думите на Терзиев.

„До момента сме открили около 240 незаконни сметища, като количеството боклук е четири пъти повече, отколкото на депото във „Враждебна“, което е една планина“, посочи Терзиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:04 | 03.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още