fallback

Германия лесно може да се превърне в проблем за Европа и света

Ако страната не намери своята политическа и икономическа сила, ще се стигне до още политически спорове, подкрепящи крайните както отляво, така и отдясно

14:02 | 03.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Изборната победа на "Алтернатива за Германия" (AfD) в Тюрингия в неделя, първата на крайнодясна партия в регионални германски избори след Втората световна война, е показателна за страна, чието самочувствие е на ниски нива.

За да държи партиите извън статуквото на разстояние и да остане надежден партньор на международните си съюзници, страната отчаяно се нуждае от преоткриване на своята икономическа и политическа сила. Ако това не стане, една лесно раздразнима Германия може да се превърне в проблем за Европа и света, пише колумнистът на Bloomberg Крис Брайънт.

Въпреки че популистките групи в ляво и дясно спечелиха повече от 60% от гласовете в провинция Тюрингия и почти половината в Саксония, другите партии изключиха възможността да се присъединят към регионални правителства с AfD, което означава, че партията вероятно няма да може да вкара в действие своите политики.

И ако настоящите проучвания са точни, AfD няма да се представи толкова добре на федералните избори догодина. Вместо това се очаква консервативните християндемократи да спечелят около 30% от гласовете през 2025 г. и по този начин правото да ръководят следващото федерално правителство. Предсрочни избори преди това са малко вероятни, тъй като и трите членки на коалицията виждат, че привържениците им се отдалечават.

Това е успокояващо, но само до известна степен: политическа изолация на AfD ще засили

чувството на нейните избиратели, че са маргинализирани и пренебрегнати.

Междувременно опозиционните консерватори сега се ръководят от Фридрих Мерц, чиито възгледи за имиграцията са по-твърди от тези на Ангела Меркел. (Мерц изключи възможността да си сътрудничи с AfD и беше силен защитник на военната подкрепа за Украйна.)

В момента германците виждат проблеми, където и да погледнат, което ги прави по-лесни за ухажване от AfD и „Съюз Сара Вагенкнехт - за разум и справедливост“ (BSW), нова лява група, която се противопоставя на миграцията и иска да прекрати санкциите срещу Русия.

Икономиката на страната е в застой от две години и инфлацията едва сега започва да се забавя; тежките престъпления са се увеличили (като голяма част от тях се предполага, че са извършени от мигранти); също така иначе мирно настроената Германия трябва да подкрепи защитата на Украйна срещу опустошително руско нашествие.

И вместо да предложи успокоение на хората, постоянно спорещото коалиционно правителство на Германия засили впечатлението, че страната е излязла извън релси. Съгласуването на настроенията на Свободните демократи срещу заемането на средства с ангажиментите на социалдемократите към социалните грижи и усърдието на Зелените за декарбонизация често е сизифова задача.

Разочарованието е особено силно в бившия комунистически изток,

където привързаността към основните партии не е така отдавна установена, хората нямат толкова средства и населението бързо застарява, тъй като много от младите отиват на запад.

Германия прекара десетилетие, допускайки бежанци от Сирия и Афганистан, но сега голяма част от населението смята, че този хуманен жест е отишъл твърде далеч. Убийството на трима германци миналия месец, според съобщенията от сириец, търсещ убежище, помрачи настроенията; дори умерените сега са за ограничаване на имиграцията.

Междувременно канцлерът Олаф Шолц с право предостави непоколебима подкрепа на Украйна, но притесненията относно разходите за финансиране на нейната отбрана и подкрепата за украинските бежанци започват да отекват сред избирателите. Тази година Германия ще изпълни целта си в НАТО да изразходва най-малко 2% от брутния си вътрешен продукт за военни цели за първи път от десетилетия.

Някои от страховете на германците са основателни и произтичат от нездравословни зависимости, на които не беше обърнато внимание по време на дългия мандат на Меркел. Евтиният руски газ и привидно ненаситното китайско търсене на немски автомобили и капиталови стоки дадоха на страната фалшиво чувство за сигурност. Ниският национален дълг беше отчасти функция на неуспеха да се поднови овехтялата инфраструктура. Германските компании също прекараха твърде дълго време в работа с двигатели с вътрешно горене, вместо да прегърнат индустриите на бъдещето. Намаляващото население в трудоспособна възраст също ще ограничи потенциала за растеж на страната.

Други притеснения са преувеличени или наложени от само себе си: като се вземе всичко предвид, Германия също свърши прилична работа в справянето със загубата на руски газ. Макар че някои енергоемки предприятия трябваше да преустановят дейност, като цяло светлините останаха включени. Икономическият план от 49 точки, представен от коалицията през юли, също съдържа някои добри идеи за стимулиране на инвестициите, намаляване на бюрокрацията и повишаване на заетостта, включително финансови стимули за извънреден труд и по-късно пенсиониране.

Дълговата спирачка на Германия обаче остава пречка за правилното финансиране на нуждите на страната и прави коалиционните борби за ограничените финансови ресурси неизбежни. За съжаление, парламентарният консенсус по тази тема изглежда недостижим, защото промяната на конституцията изисква парламентарно мнозинство от две трети, а опозиционните консерватори нямат стимул да дадат помощта си.

Европейските съюзници на Германия се облагодетелстваха изключително много от нейната готовност да приема бежанци и от финансовата ѝ подкрепа за Украйна – тя е вторият по големина дарител на средства след САЩ. Германия също е водеща дестинация за износ за повечето държави членки на ЕС.

Но ако икономиката не расте, битките за това как се разпределят парчетата от икономическата баница са обречени да се увеличат, подкрепящи крайните както отляво, така и отдясно. По-силна, по-уверена Германия е в интерес на всички – с изключение на Владимир Путин, разбира се.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:31 | 03.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още