fallback

Турция кандидатства за влизане в БРИКС в стремежа си да изгради съюзи отвъд НАТО

Анкара все пак сигнализира, че не се е отказала от опитите си за членство в Европейския съюз

20:47 | 02.09.24 г.

Турция официално е поискала да се присъедини към икономическия съюз БРИКС, стремейки се да засили глобалното си влияние и да изгради нови връзки извън традиционните си западни съюзници, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Гледната точка на администрацията на президента Реджеп Тайип Ердоган е, че геополитическият център на тежестта се измества встрани от развитите икономики.

Дипломатическият завой на страната отразява нейните стремежи да развива връзки с всички държави в един многополюсен свят, като същевременно изпълнява задълженията си като ключов член на НАТО, добавят източниците, говорещи под условие на анонимност.

Разположена на границата между Европа и Азия, Турция е подала молба за присъединяване към БРИКС преди няколко месеца на фона на разочарованието от липсата на напредък в продължилия десетилетия опит за присъединяване към Европейския съюз (ЕС), изтъкват източниците. Кандидатурата също се дължи отчасти на разногласия с други членове на НАТО, тъй като Турция поддържа тесни връзки с Русия след нахлуването на Москва в Украйна през 2022 г.

Външното министерство и президентството на Турция са отказали коментар по темата.

„Турция може да стане силна, просперираща, престижна и ефективна държава, ако подобри отношенията си с Изтока и Запада едновременно“, посочва Ердоган в Истанбул. „Всеки друг метод освен този няма да е от полза за Турция, а ще ѝ навреди“, категоричен е държавният глава.

Групата БРИКС, акроним от имената на английски на Бразилия, Русия, Индия и Китай и Южна Африка, включва някои от най-големите развиващи се икономики. Тя се разшири с още четири държави в началото на тази година, когато Иран, Обединените арабски емирства, Етиопия и Египет се присъединиха. Саудитска Арабия беше поканена да се присъедини, но кралството все още не е взело решение дали да го направи.

По-нататъшното разширяване на групата може да бъде обсъдено по време на среща на върха в Казан, Русия, която ще се проведе на 22-24 октомври, разкриват източниците.

Малайзия, Тайланд и близкият съюзник на Турция Азербайджан са сред другите страни, които искат да се присъединят.

БРИКС се представя като алтернатива на това, което нейните членове виждат като доминирани от Запада институции като Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ). Новите членове на БРИКС потенциално могат да получат достъп до финансиране чрез нейната банка за развитие, както и да разширят своите политически и търговски отношения.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган отдавна обвинява западните държави, че осуетяват стремежите на Турция за развитието на самодостатъчна отбранителна индустрия и силна икономика. Президентът многократно призоваваше за дълбоки промени в Съвета за сигурност на ООН, за да се разшири състава от сегашните пет постоянни членове, като изразява интерес към присъединяване към Шанхайската организация за сътрудничество, създадена от Русия и Китай като съперник на НАТО.

„Не трябва да избираме между Европейския съюз и Шанхайската организация за сътрудничество, както твърдят някои хора“, изтъква Ердоган. „Напротив, ние трябва да развиваме отношенията си както с тези, така и с други организации на основа на ползите за всички страни“.

Разширяването на БРИКС до голяма степен се движи от Китай, който се опитва да засили глобалното си влияние, като ухажва страни, които традиционно са съюзници на САЩ.

Турция води преговори за присъединяване към ЕС от 2005 г., но се натъкна на редица пречки, включително на обвиненията от страна на блока, че демокрацията в страната е разклатена.

Турция вярва, че присъединяването към БРИКС може да ѝ помогне да подобри икономическото сътрудничество с Русия и Китай и да се превърне в търговски канал между ЕС и Азия. Анкара иска да бъде център за износ на газ от Русия и Централна Азия, добавят източниците.

Администрацията на Ердоган се опитва да привлече инвестиции от китайски производители на електрически автомобили, които потенциално биха могли да се възползват от митническия съюз на Турция с ЕС, за да разширят достъпа си до европейския пазар. 

„БРИКС е организация, която увеличава разнообразието от подходи, идентичности и политики в глобалната икономическа система“, изтъква външният министър на Турция Хакан Фидан след участие в среща на външните министри на БРИКС през юни.

Все пак Турция полага успоредни усилия за подновяване на преговорите за членство с ЕС. Това остава „стратегическа цел“, подчертава Фидан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:20 | 02.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още