IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вече никой не знае къде са "червените линии" на Кремъл - и дали не са преминати

На теория ядрените оръжия би трябвало да възпират нападения. Украйна премина тази линия

11:30 | 02.09.24 г. 38
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От десетилетия се смята, че държавите, които притежават ядрени оръжия, до голяма степен са защитени от атаки и дори много по-малки държави като Иран, Израел и Северна Корея се стремят към такива оръжия, разчитайки на това неписано правило, за да се защитят от съседите си. Оказа се обаче, че и това правило има изключения - на 6 август Украйна стана първата държава, прекрачила червените линии и навлязла на територията на ядрена държава, пише The Wall Street Journal.

Това е и първото настъпление на руска територия след Втората световна война насам. Вече три седмици украинските военни държат под контрол 1300 кв. км и повече от 100 населени места в Русия. За много анализатори това е изненадващ обрат, посочва изданието и припомня някои ескалации по границите на държави с ядрени оръжия, но като цяло такова мащабно настъпление се случва за първи път.

За анализатори, цитирани от WSJ, липсата на реакция сега може да означава едно - вече никой не знае къде са "червените линии" на Русия и в един момент може да се окаже, че са преминати още преди месеци. Бившият преговорящ за оръжейния контрол между Запада и СССР, а по-късно и Русия Николай Соколов коментира, че руският президент Владимир Путин разглежда заплахата към своя режим като заплаха за суверенитета на Русия. Соколов днес съветва западни военни анализатори и експерти.

Именно страхът от преминаването на "червените линии" на Русия е водещо в стратегията на САЩ и президента Джо Байдън по отношение на Украйна. Целта е да няма директен сблъсък между НАТО и Русия. По тази причина се бавеха доставките на модерни оръжия, а след това и на танкове и изтребители. В същото време Киев се опитваше всячески да докаже на Запада, че границите на Кремъл са всъщност доста гъвкави.

И това е една от причините за Курската операция, посочва още WSJ. Сега настъплението там се забавя, но Украйна продължава да държи инициативата на този фронт.

Всъщност Москва периодично заплашваше Запада с възможна реакция на "провокации", в съзвучие със своята ядрена доктрина. А тя предвижда четири сценария, при които е допустимо използването на ядрено оръжие. Сред тях са сигурни данни за изпращане на ядрени ракети към територията на Русия, данни за готвено настъпление или настъпление от друга ядрена сила, както и заплаха за териториалната цялост, включително и от неядрена сила.

На 1 септември зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков коментира, че Москва обмисля обновяване на своята стратегия, но съвсем мъгляво - заради медийна публикация, че САЩ са обновили своята ядрена доктрина, а и без да дава някакви конкретни дати кога ще бъде направена или представена промяната.

Отговор на настъплението в Курска област не се коментира и от редица висши чиновници в Кремъл, които заплашваха с ядрени удари по територията на цяла Европа още в първите месеци на войната - например бившият ръководител на "Ростех" Дмитрий Рогозин или бившият президент Дмитрий Медведев, който в момента е заместник-председател на Съвета за сигурност.

Единственото, което предприема Русия досега по отношение на настъплението в Курска област, е "отмъщение", както бяха представени най-масовите ракетни удари досега над Украйна - на 26 и 27 август. Украинските системи за противовъздушна отбрана (ПВО) успяха да се справят с повечето от тях. Засега обаче Киев не може да противодейства на управляемите авиационни бомби - модернизирани от времето на Втората световна война и нанасящи значителни разрушения, и заради тях настоява за пресичането на още една "червена линия". А именно възможността да нанася удари по цели на територията на Русия със западни ракети.

През миналата седмица министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров беше на посещение във Вашингтон и според медийни публикации е носил списък на желаните цели, които могат да бъдат ударени с ракетите ATACMAS и Storm Shadow. Предстои да видим дали този списък ще бъде съгласуван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 02.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 17 rate down comment 24
Алехандро
преди 7 часа
Поздрави и от србските другари:Украйна ще получи 36 сръбски МиГ-29 през Франция, съобщават различни източници.Сърбия подписа договор с Франция за закупуване на 12 изтребителя Rafale за 3 милиарда евро. Част от сумата - 390 милиона долара - ще бъде покрита от доставката на 36 МиГ-29 в Париж. Изтребителите ще пристигнат във Франция през декември, след което вероятно ще бъдат предадени на Украйна. Хахахахахахахахахахаааааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 23
Алехандро
преди 7 часа
Разпадаща се блатна ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 11
data
преди 7 часа
А спомняте ли си рефрена който руснаците повтаряха като папагали : преговори при признаване на реалността на фронта ? :):) А относно т.н. червени линии : те не работят защото кремълския гном е хванат в собственият си капан , защото сега трябва да занесе победата на всяка цена иначе ще му опънат кожата на стената на Спаската кула , а докато гони т.н. победа изразходва бъдещето на руснаците :) Найс а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 23
khao
преди 7 часа
стария писана от тотално неук лозунгар, като нашата тиква....2рата чеченска война започна след като чеченците превзеха Дегестан, .. 2ро, русия нападна украйна, а не обратното..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 23
гъбко
преди 7 часа
Никой в блатата няма да рискува бъдещето си, на държавата им, на децата си, за прищевките на един стар диктатор, който не знае кога и как да спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 23
гъбко
преди 7 часа
А преди да започнат да какнижат дежурните форумни боевици защитници на мирът налаган от най-мирната държава, да им припомня, че украинците унищожиха ефективно радарите за ранно предупреждение на русНАЦИтата покриващи текущият театър на бойни действия и следящи трафика от двете южни бази на НАТО дето е складирано ядрено оръжие. Отделно НАТО разположи един куп платформи можещи да изстрелват ядрени оръжия по границата си. Стратегически бомбардировачи, крилати ракети с ядрено оръжие, подводници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 24
гъбко
преди 8 часа
Украинците повече от това, което владеят в момента, едва ли ще могат да задържат ефективно. Предполагам са се надявали най-много на 20-30% от сегашните им позиции, но пък русНАЦИтата са ги изненадали с готовността си да се предават и бягат. Блатните копаят траншеи и прекопават магистрали на 100км от границата. Гъдела е на друго място, извън употребата на ядрено оръжие, и този материал дори не го загатва. Диригента на музикантите говореше за това още докато беше жив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 27
penkiler1415
преди 8 часа
Червените линии бяха преминати когата Русия започна да превзема земята на Украйна. Дайте на украинците всички необходими оръжия и разрешения и войната ще приключи до края на годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още