IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вече никой не знае къде са "червените линии" на Кремъл - и дали не са преминати

На теория ядрените оръжия би трябвало да възпират нападения. Украйна премина тази линия

11:30 | 02.09.24 г. 38
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От десетилетия се смята, че държавите, които притежават ядрени оръжия, до голяма степен са защитени от атаки и дори много по-малки държави като Иран, Израел и Северна Корея се стремят към такива оръжия, разчитайки на това неписано правило, за да се защитят от съседите си. Оказа се обаче, че и това правило има изключения - на 6 август Украйна стана първата държава, прекрачила червените линии и навлязла на територията на ядрена държава, пише The Wall Street Journal.

Това е и първото настъпление на руска територия след Втората световна война насам. Вече три седмици украинските военни държат под контрол 1300 кв. км и повече от 100 населени места в Русия. За много анализатори това е изненадващ обрат, посочва изданието и припомня някои ескалации по границите на държави с ядрени оръжия, но като цяло такова мащабно настъпление се случва за първи път.

За анализатори, цитирани от WSJ, липсата на реакция сега може да означава едно - вече никой не знае къде са "червените линии" на Русия и в един момент може да се окаже, че са преминати още преди месеци. Бившият преговорящ за оръжейния контрол между Запада и СССР, а по-късно и Русия Николай Соколов коментира, че руският президент Владимир Путин разглежда заплахата към своя режим като заплаха за суверенитета на Русия. Соколов днес съветва западни военни анализатори и експерти.

Именно страхът от преминаването на "червените линии" на Русия е водещо в стратегията на САЩ и президента Джо Байдън по отношение на Украйна. Целта е да няма директен сблъсък между НАТО и Русия. По тази причина се бавеха доставките на модерни оръжия, а след това и на танкове и изтребители. В същото време Киев се опитваше всячески да докаже на Запада, че границите на Кремъл са всъщност доста гъвкави.

И това е една от причините за Курската операция, посочва още WSJ. Сега настъплението там се забавя, но Украйна продължава да държи инициативата на този фронт.

Всъщност Москва периодично заплашваше Запада с възможна реакция на "провокации", в съзвучие със своята ядрена доктрина. А тя предвижда четири сценария, при които е допустимо използването на ядрено оръжие. Сред тях са сигурни данни за изпращане на ядрени ракети към територията на Русия, данни за готвено настъпление или настъпление от друга ядрена сила, както и заплаха за териториалната цялост, включително и от неядрена сила.

На 1 септември зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков коментира, че Москва обмисля обновяване на своята стратегия, но съвсем мъгляво - заради медийна публикация, че САЩ са обновили своята ядрена доктрина, а и без да дава някакви конкретни дати кога ще бъде направена или представена промяната.

Отговор на настъплението в Курска област не се коментира и от редица висши чиновници в Кремъл, които заплашваха с ядрени удари по територията на цяла Европа още в първите месеци на войната - например бившият ръководител на "Ростех" Дмитрий Рогозин или бившият президент Дмитрий Медведев, който в момента е заместник-председател на Съвета за сигурност.

Единственото, което предприема Русия досега по отношение на настъплението в Курска област, е "отмъщение", както бяха представени най-масовите ракетни удари досега над Украйна - на 26 и 27 август. Украинските системи за противовъздушна отбрана (ПВО) успяха да се справят с повечето от тях. Засега обаче Киев не може да противодейства на управляемите авиационни бомби - модернизирани от времето на Втората световна война и нанасящи значителни разрушения, и заради тях настоява за пресичането на още една "червена линия". А именно възможността да нанася удари по цели на територията на Русия със западни ракети.

През миналата седмица министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров беше на посещение във Вашингтон и според медийни публикации е носил списък на желаните цели, които могат да бъдат ударени с ракетите ATACMAS и Storm Shadow. Предстои да видим дали този списък ще бъде съгласуван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 02.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

18
rate up comment 13 rate down comment 10
Tikva007
преди 3 часа
До: khao: Ти като кой от изредените от мен в #12 се позна, че аз освен дружинната ви тук - челадинката Ташка, другите не ги бях персонифицирал. Най-ти ходи *кръпко*, нали? Всъщност, нали си мома, та *кръпка* - да не си хептен скъссана. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 12
Алехандро
преди 3 часа
Аналоговите ростролове са толкова зле, толкова прости, сдухани, че е срам зя цялото бг подразделение. И, все по-зле става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 14
Алехандро
преди 3 часа
До: Alex Silver...Нацистчето, 200 000 груз-200, непогребани, има в "склдовете" рашистката армия, нищо ли не си прочел за повсеместните акции в русия за събиране на дефицитните черни чували с цип?! Хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 5
aldy
преди 3 часа
Йенс Столтенберг настоява да бъде забранено оръжието "Алабуга", действащо с електромагнитен импулс, който унищожава всякаква електроника. Според промъкнали се данни, хвърчащият "Буревестник" с атомен реактор се задвижва от електродвигател и може да лети с месеци. А основната част на ракетата е мощен генератор, даващ енергия за генериране на мегаватни електроимпулси. Ама това са поредните мултики на жужето, нъл тъй? Руснаците когато произведат тостер, ще повярвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 12
Скъсана_Ушанка
преди 3 часа
Единствената останала червена линия е в куфара, в който жужето Пyт-кин aкa. Но скоро и тя ще бъде премината :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 14
khao
преди 4 часа
До: Tikva007 ... и както се оказа, отново сме правави! хахахаха. Ако ставеше с лозунги, лъжи и пропаганда, любимия ти съветски съюз никога нямаше да се разпадне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 13
Tikva007
преди 4 часа
*Вече никой не знае къде са "червените линии" на Кремъл* - Обаче гъбко, тъъпко, пъпко и кръпко всичко знаят и най-ценното е, че не се стискат - раздават знания безплатно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 9
data
преди 4 часа
До: Alex SilverИмаш ли представа колко процента от БВП-то на колективния запад представлява до момента помощта за Украйна ? Като го потърсиш и намериш данните ще разбереш , че те дори и не се опитват да спрат Путин . Идеята е никой от двете страни да не могат да стигнат до победа и към момента планът си е повече от успешен . За справка мащабната помощ към СССР през ВСВ е толкова мащабна че после им се налага да да търпят т.н. победители 50 г е тоя път победители няма да има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 13
Alex Silver
преди 4 часа
РФ няма нужда от нови територии. Но зорлен я принуждават да ликвидира укро райха, нещо което трябваше да направи още през 2014 г. с много по-малко жертви и разрушения. Но Жужо тогава не искаше да поеме издръжката на укра и това доведе до днешната война. Ако се стигне до ЯО, Вашингтонският обком едва ли ще отърве кожата. Просто няма такава възможност. Никаква. И за това дори няма нужда от ядрено оръжие. Но това е друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 14
Alex Silver
преди 4 часа
Войната може да приключи в рамките на месец и половина, два. Руската армия има всичко необходимо за това. Но Жужо предпочита методично да трепе нацита и наемници. Само за последния месец укра даде 68 хилки фира. Вижда се безсилието на натото и техния ЧВК укра. Натото няма нито хора, нито достатъчно техника, нито достатъчно джепане. И децата го виждат вече. А при добро желание от гейропата може да остане само пустиня. Това ли иска умникът Борел?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още