fallback

Унгария подкрепя пълното присъединяване на Румъния и България към Шенген

България е „слабото звено“ по въпроса, заяви румънският евродепутат Лорант Винче

11:59 | 31.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Унгария подкрепя като въпрос от първостепенен национален и европейски интерес пълното присъединяване към Шенген на Румъния и България, така че свободното преминаване да се осъществява и на сухопътните гранични пунктове, заяви Пал Жигмонд Барна, държавен секретар на унгарското Министерство на европейските въпроси, цитиран от унгарския вестник „Модяр Хирлап“.

По време на кръгла маса, организирана вчера в румънския град Търгу Муреш под надслов „Открити граници или не?“ съвместно с румънския евродепутат от Демократичния съюз на унгарците в Румъния Лорант Винче, Пал Жигмонд Барна анализира шансовете за пълно присъединяване на Румъния и България към Шенген.

Той заяви, че Унгария подкрепя пълното присъединяване на двете държави към Шенген и че „ще направи всичко възможно това да се случи“ по време на нейното ротационно председателство на ЕС. „Все повече и повече държави-членки осъзнават, че е в европейски интерес двете страни да се присъединят напълно към Шенген възможно най-скоро“, допълни той.

Лорант Винче подчерта, че липсата на пълноправно членство в Шенгенското пространство вреди икономически на Румъния, на нейните граждани и на бизнеса й. „Присъединяването към Шенген ще даде важна динамика на икономическите отношения между двете страни, обемът им ще се увеличи“, каза той, визирайки Унгария.  

Допълнително Винче заяви, че България е „слабото звено“ по въпроса, а Румъния трябва „да увеличи дипломатическите си усилия“.

Допълнително, според държавния секретар на унгарското Министерство на въпросите, свързани с Европейския съюз, решенията на ЕС са свързани с консенсус и трябва да се преговаря, докато се постигне съвместно решение. Според него е негативно, че източноевропейците винаги са губещи в тази област и в това отношение е необходим напредък.

Източник: БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:00 | 31.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още