fallback

Камала Харис обеща по-твърд подход към миграцията и подкрепи оръжията за Израел

Кандидатката за президент на Демократическата партия даде първото си голямо телевизионно интервю за CNN

08:38 | 30.08.24 г. 2

Камала Харис обеща по-твърд подход към миграцията по южната граница на САЩ и заяви, че няма да спре оръжията за Израел в първото си интервю за голяма медия, откакто получи номинацията на Демократическата партия за президент, предава Ройтерс.

В интервю за водещата на CNN Дана Баш Харис се опита да покаже как би се справила с големите проблеми и да създаде усещане на американците за политическите ѝ позиции малко повече от два месеца преди изборите на 5 ноември.

Харис заяви, че ще възобнови стремежа за обхватно гранично законодателство, което ще затегне миграцията в САЩ, и обеща, че ще приложи законите срещу преминаването на границата.

„Имаме закони, които трябва да се спазват и прилагат, те са насочени към хора, които пресичат границата ни нелегално, и трябва да има последици“, изтъкна Харис.

Тя също така зае близка позиция относно силната подкрепа на президента Джо Байдън за Израел и отхвърли призивите на някои представители на Демократическата партия Вашингтон да преосмисли изпращането на оръжия за Израел заради големия брой палестински жертви в Газа.

Харис заяви, че подкрепя силен Израел, но „трябва да постигнем сделка“, за да получим примирие в конфликта в Газа.

„Не, трябва да постигнем сделка за примирие и за освобождаване на заложниците“, отговори Харис, когато беше попитана дали ще спре оръжията за Израел. Тя е вицепрезидент на Байдън от началото на неговата администрация.

Харис, която даде интервюто в компанията на своя кандидат за вицепрезидент и губернатор на Минесота Тим Уолз, каза още, че ще включи републиканец в кабинета си, ако спечели изборите.

„Смятам, че когато се вземат едни от най-важните решения, трябва да има хора с различни възгледи и опит на масата. И мисля, че ще бъде от полза за американското общество да има член на кабинета ми, който е републиканец“, допълни тя.

Възход в обществените допитвания

Откакто стана кандидат на Демократическата партия за президент миналия месец, Харис напредва в обществените допитвания, привлече стотици милиони долари в предизборни дарения и произнесе поредица от силни предизборни речи.

Тя води пред Тръмп с 45% спрямо 41% в допитване на Ройтерс и Ipsos, публикувано в четвъртък, което показа, че вицепрезидентката вдъхва нов ентусиазъм сред избирателите.

Харис защити своя подход към инфлацията, като заяви, че те с Байдън са наследили опустошена от пандемията икономика, която по думите ѝ Тръмп не управлявал добре. Тя допълни, че е била свършена работа за намаляване на цените, но призна, че те „все още са високи“.

Харис зае по-центристки позиции по някои проблеми от времето, когато се кандидатира за президент през 2020 г., до поемането на щафетата от Байдън миналия месец като кандидат на демократите да се изправи срещу бившия президент от Републиканската партия Доналд Тръмп на изборите.

Тя втвърди позицията си за миграцията по южната граница с Мексико и заяви, че вече не желае забрана на фракинга – метод за производство на енергия, който осигурява работа на много хора в Пенсилвания, един от няколко колебаещи се щата, които може да решат изхода от изборите.

В отговор на въпрос за промените в политическите ѝ позиции Харис заяви: „Моите ценности не са се променили“.

Харис отхвърли коментар на Тръмп, в който той се пита дали е чернокожа американка. „Същият стар и изтъркан наръчник. Следващият въпрос, моля“, каза тя.

В публикация в социалната си мрежа Truth Social Тръмп реагира на интервюто, като заяви: „Очаквам с нетърпение дебата с другарката Камала Харис, за да я разоблича за измамата, от която е изтъкана“. 

Макар че отговаряше на въпроси на журналисти в предизборната кампания и беше интервюирана в TikTok през последните дни, до четвъртък тя не беше давала интервю за голяма телевизия или печатно издание, след като Байдън прекрати кампанията за преизбирането си на 21 юли и я подкрепи.

Баш, която беше един от модераторите на дебата на 27 юни между Тръмп и Байдън, който в крайна сметка доведе до оттеглянето на президента от надпреварата, проведе интервюто от Савана, щата Джорджия, докато Харис и Уолз бяха в предизборен автобус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:39 | 30.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още