fallback

ПП-ДБ предлагат Юлиян Попов за еврокомисар

Попов е един от най-влиятелните гласове в Европа по темата "Енергетика", изтъкват от коалицията

17:48 | 28.08.24 г.

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) предлагат Юлиян Попов да бъде следващият български еврокомисар. Това съобщиха от пресцентъра на коалицията. 

Юлиян Попов е един от най-влиятелните гласове в Европа по темата "Енергетика" и затова ние се спираме на него, като непартийна кандидатура и експерт с висока компетентност, посочват от ПП-ДБ. 

Според коалицията ПП-ДБ България трябва да получи ресор в Европейската комисия, който да бъде наистина стратегически за страната ни. От там смятат, че ресор "Енергетика" е подходящ и затова издигането на специалист в тази област за еврокомисар ще бъде от ключово значение както за българския интерес в Брюксел, така и за европейския интерес в глобален мащаб.

Юлиян Попов притежава значителна експертиза и в други сфери: климат, околна среда и образование. Той е бил министър на екологията в две правителства, а също така е един от основателите на Нов български университет. До встъпването си в длъжност в последното редовно правителство е бил председател на Европейския институт за ефективност на сградите (BPIE).

 

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ акад. Николай Денков е изпратил писмо до служебния премиер Димитър Главчев, в което се препотвърждава позицията на коалицията, че парламентът трябва да изслуша и реши кой да бъде българският еврокомисар. В писмото се подчертава, че България се намира в безпрецедентна политическа криза и служебното правителство няма необходимата легитимност да определи българския еврокомисар за следващите 5 години.

От ПП-ДБ заявяват, че в момент на политическа криза издигането на непартийна фигура със статут на световен експерт е начинът да покажем, че българският интерес е по-голям от тяснопартийния.

„Възраждане“ има номинация за български еврокомисар и това е Виктор Папазов. Това обяви заместник-председателят на „Възраждане“ Цончо Ганев на брифинг пред централата на партията.

Издигаме човек, който ще защитава единствено и само националните интереси, ако бъде избран. Нямаме, разбира се, илюзии, че това нещо ще стане, коментира Ганев, цитиран от БТА.

Той посочи, че Виктор Папазов е доказан професионалист, с икономически опит, създател на Фондовата борса в началото на 90-те години на миналия век. Бил е заместник-председател на Централния депозитар. 

Българският еврокомисар ще получи ресор "Регионална политика", съобщи по-рано днес БНР, позовавайки се на свои източници. Информацията се появи в публичното пространство в сряда, но с уточнението, че още нищо не е сигурно. Крайният срок за подаването на кандидатурите за еврокомисари от страните членки изтича в петък.

Служебният премиер Димитър Главчев вече разговаря с хората, които бяха официално предложени за еврокомисар - Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС, Велислава Петрова от „Има такъв народ“ и Искра Михайлова от ДПС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:57 | 28.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още