fallback

ДПС изключи Делян Пеевски и подкрепящите го депутати от партията

Самият Пеевски коментира след това, че това са действия на хора, които живеят в паралелния свят на приказките от сараите

20:33 | 27.08.24 г.

Централното оперативно бюро на ДПС, заедно с почетния председател Ахмед Доган, е взело решение да изключи от партията Делян Пеевски и депутатите, които го подкрепят, съобщават от партията в прессъобщение. Пеевски е освободен и като действащ председател на партията, което означава, че начело остава Джедвет Чакъров. Решението за това бива взето близо два месеца след началото на раздора в партията.

Освен Пеевски са изключени още депутатите Халил Летифов, Искра Михайлова-Копарова, Йордан Цонев, Хамид Хамид, Станислав Анастасов, Радослав Ревански и Ертен Анисова. Освободени са и 10 областни председатели на партията, както и са утвърдени нови образци на печати на ДПС и са анулирани предходните.

"Системното нарушение от горепосочените лица на Устава на партията, неизпълнението на решенията на Националната конференция, на колективните органи на партията и на почетния председател на ДПС поставиха пред риск не просто единството на партията, а нейното съществуване с идеите и философията на основателя на партията – д-р Ахмед Доган, залегнали в Устава на ДПС и програмните документи", посочват от партията.

В съобщението се добавя, че съответните разпоредби на устава на ДПС дават основание на почетния председател Ахмед Доган и на Централното оперативно бюро да върнат нормалното функциониране на партията и на колективните ѝ органи и структури, за да се преодолеят тези рискове и партията ефективно и пълноценно да участва в политическия живот на страната.

Самият Пеевски коментира след решението, че "е имало сбирка на отцепници от ДПС, които са изключени от парламентарната група, а след като се опитаха да откраднат марката ДПС загубиха и партийното си качество".

"Това противоуставно действие показва хора, които живеят в паралелния свят на приказките от сараите. Тези хора трябва да разберат едно - това е европейска България и в нея всичко се случва по закон", заяви още той.

Припомняме, че на 10 юли Ахмед Доган призова за оставката на Пеевски и написа, че в ДПС има опит за вътрешнопартиен преврат, „за да се използва партийната власт за лични и групови интереси и най-вече да се промени политическият профил на партията“. Последва отговор от Пеевски, който обяви, че никой не може да спре новото начало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:33 | 27.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още