fallback

Марин льо Пен се противопоставя на избора на премиер на Франция от левия алианс

Тя отхвърли коментарите на Жан-Люк Меланшон, в които се предполага, че последният е готов за правителство, ръководено от социалистите

18:35 | 26.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Лидерът на френската крайнодясна партия „Национален сбор“ Марин льо Пен е информирала президента на страната Еманюел Макрон, че нейната група ще се противопостави на избора на премиер от левия алианс „Нов народен фронт“, докато държавният глава се стреми да идентифицира кандидат, който да може да управлява с разделен парламент, пише Bloomberg.

Макрон започна поредица от срещи в петък (23 август), които продължават и в понеделник, за да проучи мнението на партийните лидери относно възможен компромис, който да сложи край на продължаващата политическа несигурност след решението му да свика предсрочни парламентарни избори.

Нито една група обаче не е в състояние да формира мнозинство в Националното събрание на Франция. Лявата „Нов народен фронт“ обаче претендира за правото да предложи премиер, след като спечели най-много места и издигна 37-годишната държавна служителка Люси Кастес.

Льо Пен категорично възрази, като каза, че няма да подкрепи никого от алианса, тъй като той включва крайнолявата „Непреклонна Франция“ на Жан-Люк Меланшон. Тя отхвърли коментарите, които той направи този уикенд, в които се предполага, че Меланшон би бил готов за правителство, ръководено от социалистите, без министри от неговата партия.

„Това абсолютно нищо не променя“, изтъква Льо Пен пред журналисти след среща с Макрон в Париж. „Жан-Люк Меланшон е този, който всъщност би управлявал това правителство“, добавя тя.

„Нов народен фронт“ има само 193 от общо 577 места в Националното събрание, което означава, че Кастес би била уязвима от вот на недоверие, който би свалил нейната администрация. Въпреки че изборът на премиер не зависи от Льо Пен, „Национален сбор“ и нейните съюзници имат общо 142 депутати, което прави партията ключова част от политическата математика на Макрон.

Сътрудниците на президента досега остават пренебрежителни към Кастес, позовавайки се на нежеланието на парламента да работи с движението на Меланшон. Консервативните републиканци също отхвърлиха идеята.

Решението на Макрон да свика предсрочен вот, след като неговата група беше победена от крайната десница на изборите за Европейски парламент през юни, предизвика голяма разпродажба на френски държавни облигации и доведе до седмици на политическа несигурност.

Парламентът на Франция е разделен на три основни групи. Графика: Bloomberg

Обръщайки се към предприемачите на годишната бизнес конференция на Medef в понеделник, президентът на „Национален сбор“ Яел Браун-Пиве каза, че втората по големина икономика в еврозоната не може да си позволи да пренебрегне предизвикателствата, свързани с публичния дълг и че се нуждае от стабилност, за да запази доверието на инвеститорите.

„Трябва да избягваме политики, които догматично унищожават реформи, които са постигнали резултати“, изтъква тя. „Въпреки че са необходими 10 години, за да се изгради увереност, са необходими само няколко дни, за да бъде заличена“, предупреждава Браун-Пиве.

От приключването на изборите през юли Франция се управлява от служебно правителство, което не може да бъде свалено от Националното събрание, което е разделено на приблизително три сили: леви, центристи и крайнодесни.

Потенциалните кандидати за позицията на министър-председател, обявени през уикенда, включват председателя на Renault SA Жан-Доминк Сенар и Паскал Демюрже, ръководител на застрахователната компания Maif.

Представители на „Нов народен фронт“, който включва социалисти, зелени, комунисти и „Непреклонна Франция“, се обърнаха към Макрон, заявявайки, че искат отговор във вторник дали той ще номинира Кастес.

Президентът, чиято роля е да назначи нов министър-председател, отвърна, че иска партиите, които представляват „републиканските сили“, да изградят широко мнозинство от политическия център, като Макрон обикновено изключва „Национален сбор“ и „Непреклонна Франция“ от тази група.

Той ще се срещне по-късно с ръководителя на Сената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:31 | 26.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още