fallback

Липсата на стратегия за войната в Украйна разочарова Конгреса в САЩ

Стратегическият доклад трябваше да бъде представен на Конгреса в началото на юни като изискване заради многомилиардния пакет от военна помощ за Украйна

18:11 | 24.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

На Капитолийския хълм нараства разочарованието, тъй като администрацията на президента Джо Байдън не успя да спази крайния срок да предостави на Конгреса подробен писмен доклад за своята стратегия за войната в Украйна, като поне един депутат иска да спре напълно помощта за Киев, докато документът не бъде предоставен, пише в анализ на Foreign Affairs, цитиран от БГНЕС.

Стратегическият доклад трябваше да бъде представен на Конгреса в началото на юни като изискване заради многомилиардния пакет от военна помощ за Украйна и от други съюзници на САЩ, който беше приет през април след значително забавяне.

През двете години и половина, откакто Русия нахлу в Украйна, администрацията на Байдън все още не е изложила публично подробно своята дългосрочна стратегия за конфликта, в който САЩ изиграха значима роля, предоставяйки на Киев около 175 млрд. долара помощ и сътрудничество с партньори в Европа и извън нея, за да обезсили руската отбранителна индустрия чрез санкции и да събере подкрепа за Украйна.

„Подкрепата“ на администрацията на Байдън-Харис за Украйна даде на Украйна достатъчно, за да оцелее, но не достатъчно, за да спечели“, каза председателят на комисията по външни работи Майкъл Маккол в изявление, предоставено на Foreign Policy. „Отново и отново по-късно бяха предоставени оръжия, които администрацията смяташе за твърде провокативни. Без ясна стратегия за победа в Украйна, администрацията вероятно ще продължи по същия път, удължавайки агресивната война на Путин и сигнализирайки слабостта на САЩ пред другите ни противници, включително комунистически Китай.“

Президентът Джо Байдън многократно е обещавал да стои до Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, но критиците твърдят, че липсата на ясно артикулирана визия за дългосрочната роля на Америка във войната е довела до фактическа политика, позволяваща на Украйна да продължи да се бори , но не и за победа.

„Мисля, че по подразбиране нашата истинска политика е да ги поддържаме жизнеспособни, да не позволяваме на Украйна да бъде победена и да не чакаме едната или другата страна да се откаже и да отиде на масата“, каза пенсионираният генерал от военновъздушните сили на САЩ Филип Брийдлав, който служи като върховен съюзнически главнокомандващ на НАТО в Европа до 2016 г.

Брийдлав и петима други пенсионирани американски военни командири и бивши висши дипломати, включително бившият посланик на САЩ в Украйна Мари Йованович, са изпратили в петък писмо до администрацията на Байдън, призовавайки Киев и неговите партньори да излязат с „обща дефиниция за победа“ и да разработят „сплотена стратегия за превръщането на тази победа в реалност“. За писмото съобщи първо Politico.

„Никога не съм виждал някой наистина – и това трябва да идва от правителството на САЩ – който да разглежда изчерпателно какви са инструментите на властта, които имаме, и как да ги координираме в стратегия“, каза Иън Бжежински, бивш заместник-министър на отбраната на САЩ за Европа и политиката на НАТО.

Но дори когато администрацията на Байдън започва да пуска нови пакети за помощ за Украйна след приемането на допълнителните мерки, като Белият дом изпрати 225 млн. долара на Киев през юли, някои републиканци казват, че помощта идва твърде късно или на части, които са твърде малки. Законодателите също се оплакаха, че администрацията не дава достатъчно свобода на действие на Украйна да използва оръжията, с които разполага.

„Тази абдикация от лидерство, съчетана с многобройни пропуснати възможности за извличане на печалба от грешките на Русия на бойното поле, ненужно коства човешки животи и удължи войната“, каза високопоставеният член на Сенатската комисия по въоръжените сили Роджър Уикър в изявление по имейл. „Украйна всеки ден демонстрира, че може да победи незаконната инвазия на Путин. Време е президентът да свали белезниците от нашата помощ. „Конгресът може да предостави средствата и разрешението, но само главнокомандващият може да запълни сегашния лидерски вакуум“, добави Уикър.

Републиканската партия е разделена по въпроса за продължаване на помощта за Украйна, като някои настояват администрацията на Байдън да направи повече, докато изолационисткото крило на партията се стреми драматично да намали подкрепата за Киев, обвинявайки администрацията, че е стигнала твърде далеч в подкрепата си за Украйна. Сред скептиците е и кандидат за вицепрезидент на претендента Доналд Тръмп, сенаторът от Охайо Джей Д. Ванс.

Неуспехът да се предостави ясна цел за одобрената помощ от милиарди долари може да накара повече членове на Конгреса да се откажат от бъдещи искания, каза Кърт Волкър, който беше специален пратеник на САЩ в Украйна по време на администрацията на Тръмп. „Най-големият риск е да не получим повече финансиране от Конгреса“, каза той.

Помощта на САЩ изигра решаваща роля в подкрепата на Украйна по време на войната и Вашингтон се оказва дълбоко въвлечен в конфликт, в който не се бори, оставяйки го зависим от крайните цели на ръководството на Украйна. Представители на администрацията многократно са казвали, че Киев трябва да реши кога и при какви условия ще прекрати войната. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че целта му е да освободи цялата територия на Украйна, включително Кримския полуостров, който Русия завзе през 2014 г.

Администрацията на Байдън и Киев на моменти не успяха да се споразумеят за военните нужди на Украйна на бойното поле. „Те вече са много разочаровани; те не чувстват, че им даваме това, от което имат нужда“, каза Волкър. Тъй като украинските войски сега са в офанзива на руска земя в Курск, МакКоул последователно настоява администрацията да позволи на Украйна да атакува Русия с осигурената от САЩ армейска тактическа ракетна система с голям обсег (ATACMS), която може да поразява цели на близо 200 мили.

„Ако нашите партньори премахнат настоящите ограничения върху използването на оръжия на руска територия, няма да е необходимо да навлизаме физически в региона на Курск, за да защитим нашите гранични райони и да елиминираме потенциала на Русия за агресия“, каза Зеленски в публикация на X във вторник. „Но засега не можем да използваме всички оръжия, с които разполагаме, и да ликвидираме руските терористи там, където са. Руските военни бази, летища, логистика и други военни съоръжения, чието съществуване позволява на Путин да избегне търсенето на мир, са законни цели за нашите отбранителни сили“.

На Украйна е разрешено да използва ракетни системи за залпов огън с малък обсег и артилерия, за да обстрелва Русия с трансгранични изстрели, но не може да използва оръжия с по-голям обсег.

Съобщава се също, че Съединените щати са поискали от Обединеното кралство да инструктира Украйна да не изстрелва ракетите Storm Shadow с голям обсег в Русия.

„Онези от нас, които подкрепят помощта на Украйна, не го правят сляпо. От най-ранните дни на войната на Путин срещу Украйна, ние поискахме от администрацията на Байдън-Харис стратегия за това как САЩ и нашите съюзници могат да помогнат на Украйна да спечели войната“, каза високопоставеният член на комисията по външни отношения на Сената Джим Риш в изявление по имейл. „Президентът Байдън и вицепрезидентът Харис дължат стратегия не само на нас, но и на американския народ и тяхното изоставяне предполага, че нямат такава или се страхуват да я споделят.“

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:13 | 24.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още