fallback

Урсула фон дер Лайен: Украйна "се движи с невероятна скорост" към членство в ЕС

Войната "се върна" в Русия, заяви Володимир Зеленски в реч по случай днешния Ден на независимостта на Украйна

15:16 | 24.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Украйна "се движи с невероятна скорост към присъединяване към ЕС", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от dpa и БТА.

В кратко видеопослание в социалната мрежа Х по случай днешния Ден на независимостта на Украйна Фон дер Лайен посочва: "Европа винаги ще бъде на страната на Украйна, защото Украйна е Европа. Вашата свобода е и наша свобода. Вашата сигурност е и наша сигурност."

"И сега вие се движите с невероятна скорост към присъединяване към ЕС. Подкрепяме ви още от първия ден (на войната) и ще продължим да го правим, колкото време е необходимо. Слава Украини!", написа тя.

Украйна стана официално кандидат за членство в ЕС през юни 2022 г. - четири месеца след пълномащабното нахлуване на Русия в източноевропейската страна и нейния провалил се опит да свали правителството в Киев.

Първият кръг официални преговори за присъединяване се състоя този юни.

Зеленски: Войната "се върна" в Русия

Войната "се върна" в Русия, която "ще узнае какво е отмъщението", заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от AFP.

Речта му бе публикувана днес, на националния празник на страната. На 24 август 1991 г. Украйна се отделя от тогавашния Съветски съюз.

Русия искаше да "ни унищожи", но войната "се върна при нея, казва украинският президент на видеозаписа, който според него е направен в граничния район, откъдето бе извършено нахлуването в руската Курска област по-рано този месец.

Зеленски подписа закон, забраняващ свързаната с Москва православна църква

Зеленски подписа днес закона за забрана на свързаната с Москва Украинска православна църква (УПЦ). Официалният текст на нормативния акт е обнародван на интернет страницата на парламента, съобщиха световните агенции.

В реч украинският лидер заяви, че това решение затвърждава независимостта на Украйна. "Украинското православие днес прави крачка към освобождаването си от демоните на Москва", каза той.

УПЦ официално обяви през 2022 г., че прекъсва връзките си с Московската патриаршия, но украинските власти многократно обвиняваха духовниците ѝ, че продължават да са верни на Русия.

Нахлуването в Украйна беше благословено от предстоятеля на Руската православна църква, Патриарх Кирил, твърд съюзник на президента Владимир Путин, отбелязва AFP.

Във вторник украинският парламент прие законопроекта, който забранява дейността на свързаната с Русия църква. Според проучване от 2023 г. на Киевския международен институт по социология 66% от украинците подкрепят подобна забрана.

Свързаната с Русия църква, според медийни съобщения, има около 9000 енории в Украйна при горе-долу равен брой (между 8000 и 9000) на самостойния ѝ конкурент - Православната църква на Украйна (ПЦУ).

ПЦУ получи църковна независимост (автокефалия) от Вселенския патриарх в Истанбул.

Освен закона за забрана на свързаните с Москва религиозни институции Зеленски подписа и закон за ратификация на Римския статут, предаде Ройтерс. Подписването от Украйна на този международноправен акт позволява на Киев да се присъедини към Международния наказателен съд.

Приемането на този закон е и ключово изискване от ЕС към Украйна по пътя ѝ към членство в Евросъюза.

(по БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:23 | 24.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още