fallback

Унгария заплаши, че ще праща всички мигранти от границите си с "еднопосочен билет" в Брюксел

Ако Брюксел иска мигранти, ще им помогнем, коментира един от съветниците на унгарския премиер

15:39 | 22.08.24 г.

Унгария заплаши Брюксел, че ще започне да им изпраща всички мигранти с "еднопосочен билет до Брюксел", пише Bloomberg. Причината е санкцията на европейските институции във връзка с отказа на Будапеща да съобрази с европейските правила политиката си за даване на убежища.

Съдът на ЕС наложи глоба на Унгария в размер на 200 млн. евро, както и 1 млн. евро на ден, докато бъде отстранено нарушението. През юни, когато излезе решението, премиерът Виктор Орбан се закани, че ще има отговор.

Днес (22 август) един от съветниците в кабинета му Гергели Гюляш коментира, че се водят преговори между двете страни, за да бъде намерено решение.

"Трябва да се споразумеем възможно най-скоро, защото не искаме да плащаме големи суми на дневна база", заяви той пред журналисти и допълни: "Ако Брюксел иска да приеме мигранти, можем да помогнем".

Унгарският чиновник не обясни как си представя схемата, но подобна има в САЩ - властите в Тексас изпращат търсещи убежище мексиканци директно от границите в Ню Йорк, отбелязва Bloomberg. Вероятно Будапеща има подобна идея, след като Гюляш посочва, че на мигрантите ще се дават "еднопосочни билети до Брюксел".

Говорител на ЕК отказа коментар на заявките на Гюляш по време на обедния брифинг в Брюксел днес. В него беше коментиран още един казус, свързан с Унгария - за бежанците от войната в Украйна. Будапеща отказва държавно убежище на украинци, включително и на такива от региони, които са засегнати от войната. Група украинци от западния Закарпатски регион се оказаха на улицата преди дни, но Гуляш сега заяви, че проблемът е решен от хуманитарни организации в страната.

От ЕК отбелязаха, че анализират новия закон.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:39 | 22.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още