fallback

Димитър Главчев получи за втори път мандат за съставяне на служебно правителство

При успех на новия служебен кабинет изборите ще бъдат на 27 октомври

12:22 | 22.08.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Димитър Главчев получи за втори път мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

Малко по-рано днес държавният глава обяви, че номинира Главчев за кандидат за служебен министър-председател.

При връчването на мандата Румен Радев поиска от Главчев да обмисли добре новия състав на правителството и настоя основен приоритет за него да бъде противодействието на купения вот.

"Следва да предложите внимателно промени в състава на Министерския съвет. Настоявам вашето правителство да превърне в свой основен приоритет битката с купения вот", заяви Радев. Той очаква нов състав на Министерски съвет, който убедително да се вписва в това описание. 

Радев очаква до понеделник да бъде представен новия състав на служебното правителство.

При успех на новия служебен кабинет изборите ще бъдат на 27 октомври.

"Тази отговорност отново се върна върху вас след проваления опит на Горица Грънчарова-Кожарева, след отказа на останалите възможни кандидати и поради пречките пред ръководството на Българската народна банка да излъчи премиер", заяви президентът на Главчев.

"Винаги човек може да се справи по-добре. Нямам от какво да се срамувам, изпълнихме добре задачата да организираме честни и прозрачни избори. Запазихме определения път на България, свързан с Европа. Най-важното е да решаваме възникналите проблеми на българските граждани", заяви Главчев.

Той посочи, че спекулации за политически зависимости могат винаги да се правят, но основната му задача ще бъде сваляне на политическото напрежение.

„В понеделник ще ви представя състав на служебен кабинет и ще бъдат оправдани очакванията на всички”, увери от своя страна служебният министър-председател.

„Ще разберете в понеделник какви промени и дали ще има промени в проектокабинета, който ще дам за подписване на указ от президента, каза пред журналисти Димитър Главчев. Той не отговори конкретно дали ще смени служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов. „Следя какво се случва в обществото. Ще предприема действия за успокояване на политическата обстановка“, беше коментарът на Главчев, цитиран от БТА.

Президентът Румен Радев е подписал указ, с който определя Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател и му възлага да представи състав и структура на Министерски съвет до 26 август.

След проведените срещи с определените от Конституцията лица, които могат да бъдат назначени на поста, стана ясно, че Димитър Главчев има желание отново да поеме ролята.

В понеделник президентът отказа да подпише указа за назначаването на нов служебен кабинет с премиер Горица Грънчарова-Кожарева заради желанието ѝ вътрешният министър Калин Стоянов да запази поста си. Според Радев обаче това няма да успокои политическата обстановка, нито да гарантира провеждането на честни избори. Затова процедурата по избор на служебен премиер беше рестартирана.

Според последните поправки в Конституцията президентът има право да избира служебен министър-председател между заемащите 10 публични длъжности. В реалната обстановка обаче възможностите са ограничени, тъй като парламентът не е избрал омбудсман или негов заместник, не са попълнени и всички заместник-председатели на Сметната палата.

Да бъдат служебен премиер отказаха председателят на парламента Рая Назарян, заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров и управителят на БНБ Димитър Радев. Право да заемат позицията имат и тримата подуправители на БНБ, но от месец те са само двама, след като от поста си беше отстранен Андрей Гюров. Вчера подуправителят Радослав Миленков повтори позицията си от април, че няма как да е кандидат за служебен премиер. Така от БНБ единствено подуправителят Петър Чобанов изяви желание да оглави временно правителство.

По време на вчерашната среща с президента Главчев обяви, че е готов отново да бъде служебен премиер, но посочи, че въпросът за поста на Калин Стоянов не е обсъждан по време на разговорите с държавния глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:59 | 22.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още