fallback

Президентът отново избра Димитър Главчев за служебен премиер

Той ще му връчи мандат за съставяне на правителство в 12 ч. днес

10:34 | 22.08.24 г.

Димитър Главчев е номинацията на държавния глава Румен Радев за кандидат за служебен министър-председател, съобщават от пресцентъра на президентската институция.

След проведените срещи с определените от Конституцията лица, които могат да бъдат назначени на поста, стана ясно, че Главчев има желание отново да поеме ролята.

Радев ще връчи мандата за съставяне на служебно правителство в 12 ч. днес.

В понеделник президентът отказа да подпише указа за назначаването на нов служебен кабинет с премиер Горица Грънчарова-Кожарева заради желанието ѝ вътрешният министър Калин Стоянов да запази поста си. Според Радев обаче това няма да успокои политическата обстановка, нито да гарантира провеждането на честни избори. Затова процедурата по избор на служебен премиер беше рестартирана.

Според последните поправки в Конституцията президентът има право да избира служебен министър-председател между заемащите 10 публични длъжности. В реалната обстановка обаче възможностите са ограничени, тъй като парламентът не е избрал омбудсман или негов заместник, не са попълнени и всички заместник-председатели на Сметната палата.

Да бъдат служебен премиер отказаха председателят на парламента Рая Назарян, заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров и управителят на БНБ Димитър Радев. Право да заемат позицията имат и тримата подуправители на БНБ, но от месец те са само двама, след като от поста си беше отстранен Андрей Гюров. Вчера подуправителят Радослав Миленков повтори позицията си от април, че няма как да е кандидат за служебен премиер. Така от БНБ единствено подуправителят Петър Чобанов изяви желание да оглави временно правителство.

По време на вчерашната среща с президента Главчев обяви, че е готов отново да бъде служебен премиер, но посочи, че въпросът за поста на Калин Стоянов не е обсъждан по време на разговорите с държавния глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:54 | 22.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още