fallback

Шефът на „Ростех“: Западът рискува световен конфликт, ако провокациите продължат

В ситуация, в която Западът, воден от САЩ, провокира война, ние трябва да сме готови, каза Сергей Чемезов

14:28 | 21.08.24 г. 12
Автор - снимка
Създател

Сергей Чемезов, приближен на руския президент Владимир Путин, заяви, че САЩ и западните съюзници рискуват да предизвикат световна война, ако Вашингтон продължава да „провокира“ конфликта в Украйна и да позволява на Киев да атакува на руска територия.

Коментарите му пред Ройтерс показват мисленето на хората от вътрешното обкръжение на руския лидер след нахлуването на украинските сили в руския Курски регион.

Чемезов, който е главен изпълнителен директор на „Ростех“, която снабдява с оръжия армията, заяви, че страната му е уверена и има достатъчно оръжия.

Той подчерта отново позицията на Кремъл, че конфликтът представлява по своята същност битка между Русия и Запада.

„В ситуация, в която Западът, воден от САЩ, провокира война, ние трябва да сме готови“, каза Чемезов в писмен отговор на искане за интервю. „Третата година от специалната операция е в ход – Русия се чувства уверена“, каза той, използвайки израза прилаган от руските власти за войната в Украйна.

Той заяви също, че никой не може да даде времева рамка за това кога може да приключи войната и обвини САЩ в разпалване на конфликта, снабдявайки с оръжие Киев и позволявайки навлизането на руска територия.

„Колкото по-навътре се стига, толкова по-голям е рискът светът да бъде въвлечен в международен конфликт. Изглежда странно, но западните страни изглежда не разбират колко притеснително е това за тях“, посочи той.

Чемезов, бивш генерал от КГБ, който е служил заедно с Владимир Путин в Източна Германия преди разпада на Съветския съюз, е в списъка със санкционирани лица на САЩ и Европейския съюз, след като Русия анексира Крим през 2014 г.

По думите му работната сила на „Ростех“ ще нарасне с десетки хиляди души тази година, като според него напускането на западни компании като Boeing и Airbus са отворили „възможност“, за което би искал да каже „благодаря“.

Русия е третият по големина износител на оръжия след САЩ и Франция, въпреки че делът ѝ от световния пазар намаля през 2023 г. заради войната в Украйна, показват данни на Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:29 | 21.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още