fallback

Димитър Главчев е готов отново да бъде служебен премиер

Вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че смята за редно да остане на поста си

11:48 | 21.08.24 г. 1

Димитър Главчев има готовност отново да бъде служебен премиер, ако президентът Румен Радев се спре на него, и няма никакви пречки за това. Това заяви Главчев през журналисти, след като проведе среща с държавния глава по темата.

Преди ден Радев обяви, че започва днес срещи с лицата, които според Конституцията могат да заемат поста на служебен министър-председател.

Главчев посочи, че по време на разговорите с президента не е обсъждана темата за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов. Именно предложението той да бъде част от състава на новото служебно правителство на Горица Грънчарова-Кожарева доведе до отказа на Радев да подпише указа за назначаването на новия кабинет.

Самият Стоянов не смята, че трябва да бъде сменен.

„За момента считам, че е редно в тази ситуация да остана на поста, тъй като виждаме, че има опити за овладяване на системата“, каза той пред журналисти, цитиран от БТА.

„Както казват китайците – в интересни времена живеем. Тъкмо си мислим, че е последно заседание, че политическият хаос няма накъде да отиде повече. Поради това аз оттеглих и кандидатурата си преди седмица с тази цел – да спадне малко напрежението, а то се оказа, че ескалира“, каза Главчев малко по-късно в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

„И тук, ако може да използваме дипломатически термини, би било хубаво както в конфликти извън границите на България да казваме, че трябва да имаме деескалация, би трябвало да го прилагаме и тук. За целта обаче трябва всички институции да постъпват по този начин", каза още Главчев.

Той посочи, че правителството се стреми да убеди българските граждани, че изпълнителната власт си е на мястото и функционира.

Главечев обърна внимание и на ситуацията с безводието, като посочи, че това са проблеми, трупани с години. Той предложи да се сформира група от Министерството на земеделието и храните, Министерството на околната среда и водите, Министерството на икономиката и това на енергетиката, за да се намери бързо решение на настоящата ситуация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:49 | 21.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още