fallback

Владимир Путин наредил освобождаването на Курска област до 1 октомври

Руският президент не позволява изтеглянето на елитни части от фронта в Украйна

15:11 | 20.08.24 г. 6

Руските военни трябва да освободят Курска област до 1 октомври, съобщи РБК - Украйна, позовавайки се на свои източници. Според публикацията това гласи заповед на руския президент Владимир Путин и трябва да стане, без да бъдат изтеглени елитните части, които са разположени в ключовите участъци на фронтовата линия в Украйна, особено в Донецка област - Покровското и Торецкото направление.

За Путин победата е на всяка цена и това е положението в Покровск, пише още украинското издание.

В последните дни именно в тези направления са насочени всички усилия на руската армия. През миналото денонощие например към Покровск бяха регистрирани рекордните 63 директни бойни сблъсъка, а към Торецк - 24. Общо бойните сблъсъци в 908-я ден от началото на пълномащабната война са 158.

Реално защитата на Курска област в момента е поверена на "микс" от бригади от различни части на фронта, както и на наборници. Една от най-боеспособните части в региона е 810-а бригада на морската пехота, която преди време беше в Херсонска област.

По думите на украинския президент Володимир Зеленски към момента Украйна държи под контрол най-малко 1250 кв. км площ и 92 населени места в Курска област. Целите на операцията не са съвсем ясни и Киев на този етап запазва "интригата" за следващия си ход. Според някои наблюдатели целта е изтегляне на войски от фронтовата линия или подобряване на позициите при преговори - и двете опции едва ли ще се случат скоро. Според други обаче целта е отвличане на вниманието от истинската цел на украинската офанзива.

Може ли Украйна да нападне Брянска или Белгородска област? Нищо чудно и Русия го знае, но няма представа къде може да е пробивът, разказва военният експерт Серхий Грабский пред РБК.

Политическите цели вече са факт - руският отговор на този етап е бавен и неефективен, отчитат анализатори пред РБК. Според тях операцията е показала, че Русия е слаба и не може да се защитава. Украинският президент коментира преди ден пред украинските посланици по света, че "червените линии" на Путин са се сринали някъде около Суджа".

Настъплението успя да мотивира и военните, и украинците, които чакат подобни новини от есента на 2022 година. То също така съществено промени настроенията на Запада и това е видно и от публикациите на медиите, в които в последните месеци все по-явно се прокрадваха негативни настроения, свързани с развитието на бойните действия в Украйна.

Дръзката атака нанесе сериозни щети по имиджа на Путин, дори и сред близките му съюзници. Показателно е, че единствено две държави я осъдиха, и то не веднага след атаката – Сирия и Северна Корея. В Москва дори и най-радикалните коментатори забравиха за заплахите си за ядрен удар.

Действията на Киев в Курска област са вследствие от незаконната война на Русия, отбеляза говорител на ЕК в обедния брифинг в Брюксел на 20 август. Неговият коментар беше в отговор на въпрос относно позицията на ЕС по отношение на превземането на 92 населени места от страна, която е кандидат за членство в общността. "Украйна има право на самозащита и това всъщност няма никаква връзка с процеса по присъединяване", категоричен беше Петер Стано и допълни: "Украйна се бори с брутална незаконна агресия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:01 | 20.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още