fallback

Байдън: Камала Харис е бъдещето на Демократическата партия

Президентът на САЩ имаше централна роля в първата вечер от националния конгрес на партията му

08:37 | 20.08.24 г. 5

Президентът на САЩ Джо Байдън затвърди избора на Демократическата партия Камала Харис да бъде неин лидер в битката за Белия дом срещу републиканеца Доналд Тръмп в реч на националния конгрес в понеделник, в която той нарече вицепрезидента си бъдещето на партията, предава Ройтерс.

Байдън имаше централна роля в първата вечер от националното събрание на Демократическата партия, като получи дълги аплодисменти на крака от привържениците на партията.

Избърсвайки сълзите си, след като беше представен от дъщеря си Ашли, той помаха на множеството, което държеше плакати с надпис „Ние (сърце) Байдън“, усмихнатият президент заяви: „Обичам ви“.

„Готови ли сте да гласувате за свобода? Готови ли сте да гласувате за демокрация и за Америка? Нека ви попитам, готови ли сте да изберете Камала Харис и Тим Уолз?“, каза Байдън.

Той нападна на няколко пъти Тръмп и обеща да бъде "най-добрият доброволец", който Харис и губернаторът на Минесота Уолз, който беше избран за неин кандидат за вицепрезидент, са виждали някога. 

Колебливото решение на президента на 21 юли да се оттегли дойде след силен натиск от партийните ръководители, които бяха притеснени, че 81-годишният президент е твърде стар, за да спечели и да служи още четири години.

"Обичам работата, но повече обичам страната си", каза Байдън, като предизвика скандирания: "Обичаме Джо". 

Байдън, който беше вицепрезидент на първия чернокож президент на САЩ Барак Обама, сега призова демократите да се обединят зад кандидат, който, ако спечели на 5 ноември, ще стане първата жена, която също е чернокожа и има южноазиатски корени, избрана за президент на САЩ.

Шансовете на партията да победи се подобриха значително с кандидатурата на Харис, сочат обществени допитвания, набраните средства от предизборния щаб и значителното множество, което тя привлича.

Вместо желаната си ключова реч в четвъртък, с която приема номинацията на демократите за още един четиригодишен мандат, Байдън беше основното събитие в началото на конгреса в Чикаго в понеделник, преди да замине на ваканция в Калифорния.

В речта си той изтъкна постиженията на своята администрация – подкрепата за икономиката на САЩ и засилването на американските съюзи в чужбина, и посочи защо американците трябва да изберат Харис като негов наследник в Белия дом.

Байдън осъди расизма и усещането за върховенство на бялата раса, които продължават да преследват Америка и заяви, че те нямат място в страната.

Той противопостави прокурорката Харис с Тръмп - осъден престъпник, и посочи по думите му провали във външната политика на бившия президент, като го обвини, че се е огънал пред руския президент Владимир Путин и е предизвикал хаос в НАТО. Байдън атакува Тръмп и заради това, че нарече САЩ провалена държава. "Той е губещият", изтъкна пламенно президентът. 

По-рано по време на вечерта Харис се появи изненадващо, като събра аплодисментите на множеството. Тя обеща да победи съперника си от Републиканската партия Доналд Тръмп на изборите на 5 ноември.

Кандидатката за президент на Демократическата партия Камала Харис се появи изненадващо в първата вечер от националното събрание. Снимка: Bloomberg LP

59-годишната Харис ще приеме официално номинацията в четвъртък. „Нека се борим за идеалите, които са ни скъпи, и нека винаги помним, че когато се борим, побеждаваме“, каза Харис, а думите ѝ бяха посрещнати с бурни аплодисменти от присъстващите.

По-рано в понеделник предизборният щаб на Харис съобщи, че тя ще предложи повишаване на корпоративния данък до 28% спрямо 21% в момента, ако спечели на изборите през ноември. 

Говорителят на предизборния щаб на Харис Джеймс Сингър заяви, че ходът е част от "фискално отговорен начин за връщане на пари в джобовете на работещите хора и гарантиране, че милиардерите и големите корпорации плащат своя справедлив дял". 

Миналата седмица Харис обеща да запази обещанието на президента Байдън да не повишава данъците за хората, които печелят 400 хил. долара или по-малко на година. В реч за икономическата политика миналата седмица Харис очерта предложения за понижаване на данъците за повечето американци и за изграждане на достъпни жилища като част от "икономиката на възможностите", която тя планира да следва, ако спечели битката за Белия дом. 

Хилари Клинтън беше посрещната с аплодисменти на крака

Демократите приветстваха и неуспялата си кандидатка за президент през 2016 г. Хилари Клинтън, чиято загуба от Тръмп попари надеждите за влизането на първата жена в Белия дом.

Клинтън, която стана първата жена, осигурила си номинация за президентските избори на една от двете големи партии в САЩ, беше посрещната с аплодисменти на крака, когато се качи на сцената в понеделник.

„Историята на моя живот и историята на нашата страна показват, че напредъкът е възможен, но не е гарантиран“, каза Клинтън, която загуби и при кандидатурата си за номинация на Демократическата партия през 2008 г. за сметка на Обама.

Снимка: Bloomberg LP

Тя похвали Байдън, че е внесъл приличие, достойнство и компетентност в Белия дом. „А сега пишем нова глава в историята на Америка. Камала има характер, опит и визия да ни движи напред“, заяви Клинтън.

Тя на няколко пъти критикува бившия си опонент. „Доналд Тръмп заспа на собствения си съдебен процес, а когато се събуди, написа собствена история – първият човек, борещ се за президент, с 34 съдебни обвинения“, каза тя и предизвика смеха на присъстващите.

Докато демократите се събираха на националното си събрание, хиляди хора протестираха в близък парк, за да окажат натиск на делегатите да спрат военната подкрепа на партията за офанзивата на Израел в Газа.

Пропалестински демонстранти организираха шествие, за да окажат натиск на делегатите да прекратят военната подкрепа за офанзивата на Израел в Газа. Снимка: Bloomberg LP

Но пропалестинските протестиращи бяха по-малко от десетките хиляди, които организаторите прогнозираха. Въпреки това отцепила се група от основното шествие наруши периметъра за сигурност близо до конгресния център, при което силите за борба с безредиците задържаха четирима души.

За разлика от повечето говорители на събитието Байдън призна гнева на хилядите пропалестински протестиращи, като заяви, че работи непрекъснато за постигане на примирие. "Протестиращите на улицата имат право. Много невинни хора са убивани и от двете страни", изтъкна Байдън. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:54 | 20.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още