fallback

Недовършената работа на Байдън и Харис - данъци за богатите, кредит за отглеждане на деца

Камала Харис не е оповестявала подробен списък с политическите си позиции, откакто зае най-високата позиция за кандидатурата на демократите в президентската надпревара

19:30 | 16.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът на САЩ Джо Байдън ще остави зад гърба си няколко амбиции в областта на икономическата политика, които срещнаха съпротива от страна на Конгреса или съдебната власт по време на четиригодишния му мандат, отбелязва в коментар агенция Ройтерс.

Неговият вицепрезидент Камала Харис може да има възможност да съживи някои от предложенията, ако бъде избрана да замени президента демократ на изборите на 5 ноември. Ето някои от основните, недовършени още икономически предложения от мандата на Байдън:

Данъците за богатите

Една от основните неосъществени амбиции на икономическата политика на Байдън и Харис беше да се повишат данъците на богатите и големите корпорации, но не и на хората, които печелят по-малко от 400 000 долара годишно. И двамата демократи призоваха за намаляване на данъците върху бакшишите на работниците в сферата на услугите.

Целта беше да се създаде по-голям паритет между свръхбогатите американци, които плащат едноцифрени проценти данък върху доходите си, и работническата класа, която плаща по-високи ставки, отчасти заради по-ниските ставки върху някои форми на инвестиционен доход.

Демократите искат също така да разширят данъчната основа в САЩ, която от десетилетия е недостатъчна за финансиране на текущите разходи на федералното правителство и на нарастващите дългосрочни задължения на страната за социални разходи, като например социалното осигуряване и програмата Medicare.

Републиканците и някои икономисти твърдят, че предложените мерки могат да ограничат активността на бизнеса, икономическия растеж и да изтласкат хората и фирмите, отговорни за създаването на работни места, в други страни.

Дебатът ще достигне кулминацията си през 2025 г., когато изтича срокът на действие на разпоредбите от закона за намаляване на данъците и създаване на работни места. Това беше мярката от 2017 г., която бившият президент републиканец Доналд Тръмп подписа, като с нея се намалиха корпоративните и индивидуалните данъчни ставки и се увеличиха семейните данъчни кредити, наред с други мерки.

Справянето със социалните проблеми

Байдън и Харис искат също така да разширят ролята на правителството в облекчаването на социалните проблеми - от детската бедност до мизерията на стари години, недостатъчното здравеопазване и неравенството в образованието.

През 2021 г. те за кратко време увеличиха данъчния кредит за деца, който осигуряваше на родителите до 3600 долара за всяко дете, но тази мярка срещна съпротива от страна на републиканците и изтича след тази година, въпреки че доведе до значителен спад на детската бедност.

Демократите искат да върнат тази мярка, а кампанията на Тръмп сигнализира за готовност данъчният кредит да бъде разширен.

Байдън и Харис искат да добавят и финансиране, което би могло да осигури платен семеен отпуск и да създаде работни места в сферата на грижите за стари хора и образованието. Усилията на Байдън и Харис за опрощаване на студентските заеми срещнаха значителен отпор от страна на съдилищата.

Републиканците често поставят под въпрос справедливостта и ефективността на икономическите интервенции в публичния сектор и призовават правителството да се съсредоточи по-тясно върху намаляването на данъците, намаляването на дефицита и върху националната сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:02 | 16.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още