fallback

Народното събрание прие оставката на зам.-председателя на КФН от втория път

Владимир Савов ще работи в Международния финансов център в Казахстан

13:12 | 14.08.24 г.

Депутатите приеха оставката на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Владимир Савов. „За“ гласуваха 109 народни представители, „против“ – 36, а 16 – „въздържали се“.

Савов има десетгодишен стаж в Комисията за финансов надзор. Той е избран за първи път за член на КФН през 2014 г., като през първия си мандат последователно изпълнява правомощията на заместник-председател, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност“ и на ръководещ управление „Застрахователен надзор“. Вторият му 6-годишен мандат започва през лятото на 2020 г., когато е избран от НС като зам.-председател.

Това беше втори опит за гласуването на оставката на Савов. Първият опит съвпадна с „листопада“ в ДПС, когато лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов призова депутатите да не гласуват в подкрепа на оставки, без да са ясни мотивите. Асен Василев от „Продължаваме промяната – Демократична България“ също обяви, че при гласуване на оставка човекът трябва да се яви на парламентарната трибуна и да се аргументира.

По време на днешното заседание Владимир Савов обясни подадената оставка с плановете си да работи към Независимия финансов регулатор на Международния финансов център в Астана, Казахстан. Савов вече има опит, като в рамките на 4 месеца през 2020 г. е директор на департамента за регулаторна политика и стратегия към регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:38 | 14.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още