fallback

Военната цел на операцията в Курск озадачава, но тя вече постига своите политически задачи

Настъплението на украинците очаквано се забавя, започва укрепване на позиции

08:08 | 13.08.24 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На този етап няма ясни индикации каква е целта на операцията в Курск - според медийни публикации тя е готвена в продължение на месеци, в пълна секретност и много малко хора са наясно с плановете. Според коментари на американския сенатор, член на Републиканската партия, Линдзи Греъм, който посети Киев на 12 август, включително и съюзниците на Украйна не са имали информация за готвената атака.

"Много смело. Добра работа", допълни той по време на среща с Володимир Зеленски, протоколни кадри от която бяха разпространени от Офиса на украинския президент.

На този етап с действията си военните постигат няколко политически цели - пълно объркване в Русия, паника сред населението и сред наборниците, които бяха оставени да защитават границата на Русия, както и повишаване на бойния дух в Украйна. За първи път от месеци Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са в настъпление и това връща надеждите за успех, които бяха замрели, дори и на фона на операциите в Крим, които доведоха до изтеглянето на Черноморския флот. По данни на ВСУ към 6 часа на 13 август в Черно море има само един кораб на дежурство, който е и носител на ракетите "Калибър". Потенциалният му залп е 4 ракети.

Според анализатори една от военните задачите на Курското настъпление вероятно е изтегляне на резерви от фронтовата линия в Източна Украйна. Сводката на Генералния щаб на ВСУ за 901-я ден от началото на пълномащабната война обаче показва, че на този етап това не се реализира. През миналото денонощие са регистрирани 134 директни бойни сблъсъка, което показва леко увеличение спрямо предишните дни.

Най-активни са боевете в Покровско направление - 52. Основните зони са Калинове, Елизаветивка, Зелене поле, Новоолександривка, Гродивка и Желане. В Лиманското направление към този час украинците са успели да отбият 24 атаки към Макиевка, Невско, Тернив и Торск. Вече близо година продължава и битката за превземането на Часов Яр (Краматорско направление), където към 22 часа на 12 август са регистрирани седем сблъсъка.

В Торецко направление са отблъснати седем атаки към Торецк, Ню Йорк и Зализно, посочват още от ВСУ. В Харковска област са регистрирани три атаки - към Тихе и Вовчанск. Според информация от военните в това направление има минимално намаление на артилерийските обстрели в последните дни.

През миналото денонощие са регистрирани още и 67 въздушни удара, при които са използвани 96 авиационни бомби и почти 500 дрона. ВСУ отчита и повече от 4400 артилерийски и минометни обстрела по позиции на ВСУ и в градовете в приграничните райони.

Министерството на отбраната на Русия съобщи за превземането на населеното място Лисичное (Донецка област).

Щурмът на украинците започва да се забавя

В 7-я ден от настъплението в Курска област темпът на украинската армия очаквано се забавя - и заради отслабване на ефекта от изненадата, и защото украинците започват да укрепват позициите си по части от новата фронтова линия. На този етап под контрола на Украйна е поне ивица с площ от около 12 км дълбочина и 40 км ширина, според официалния доклад на губернатора на областта Алексей Смирнов по време на заседание с президента Владимир Путин.

Според много геолокализирани данни украинските войски са достигнали до 30-35 км навътре в руска територия. Руските власти признават за загубата на контрол над Слободка - Ивановка, Успенивка и Викторовка. Руски военни кореспонденти съобщават за водени битки край Снагост и Кремянойе и украинците нападат на север и на юг от Коренево.

Източник: Институт за изучаване на войната (ISW)

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ген. Олександър Сирский докладва на заседание с Володимир Зеленски, че под украински контрол е зона от 1000 кв. км. Това са местата, от където се извършва ежедневен обстрел над Сумска област, коментира украинският президент в своето вечерно обръщение в 901-я ден от началото на пълномащабната война.

Руските власти съобщават за евакуацията на 76 хил. души от областта, както от съседната Белгородска област. Анализаторите от украинския Център за отбранителни стратегии отчитат, че движението на украинските военни е на запад и северозапад.

Руски военни кореспонденти пишат, че руските части също започват да укрепват фронтовата линия, но според други това още не е факт и една от големите слабости на военните е липсата на комуникация. Прекалено разнородния състав на сформираната група за отговор на атаката в областта подсказваше липсата на координация и неефективност в действията. Според Смирнов ген. Евгений Никифоров, за когото се смята, че ръководи руските сухопътни сили, е пристигнал в Курска област и координира  силовите ведомства. Никифоров ръководеше Западния военен окръг до неговото разформироване през 2024 година (на Ленинградски и Московски военен окръг) и в момента не е ясна каква е позицията му.

Украйна отново е под обстрел с дронове

В нощта срещу 13 август Русия отново извърши комбиниран обстрел над Украйна. Използвани са две балистични ракети "Искандер М" или севернокорейския им еквивалент KN - 23, както и 38 дрона към южните части - Миколаевска, Днипропетровска и Херсонска област, но също така и към Сумска и Черкаска област.  ВВС на Украйна съобщава за унищожени 30 дрона, като щетите от атаката още се уточняват.

Руски военни кореспонденти публикуват информация за удари по летището в Мирхород, Полтавска област, през миналото денонощие. Министерството на отбраната на Русия съобщава за свалени 14 дрона - 12 над Курска област и по един в Белгородска и Воронежка област.

Русия показва известни слабости в защита на небето над Курска област

От началото на настъплението в Курска област досега Русия показва известна слабост да защити небето над областта, което може да влоши и възможностите за отпор, отбелязват украински военни анализатори. Според публикации украинските дронове имат превес в небето над Курска област и блокират движението на руските дронове. Разпространени данни показват и, че за седем дни украински дронове са свалили един хеликоптер Ми-8 и един Ми-28, има съобщения от руски кореспонденти и за свален със  зенитен ракетен комплекс хеликоптер Ка-52.

Според информация на Defense Express за свалянето на хеликоптера Ми-8 е използван дрон с фрагментираща се глава.

Зеленски: Курск е краят на управлението на Путин

Виждаме как Русия се движи символично във времето, коментира в своето вечерно обръщение Володимир Зеленски, отбелязвайки трагедията с подводницата "Курск" преди 24 години, още в първите дни от управлението на Владимир Путин. Тогава заради авария атомната подводница потъна и властите не успяха да спасят 118 души екипаж.

"Сега можем да видим какъв е краят на неговото управление и отново е Курс", заяви Володимир Зеленски и допълни, Русия винаги е водила войни извън своите граници, но сега войната е на нейна територия.     

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:55 | 13.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още