fallback

Приближен до Путин олигарх критикува военните разходи на Москва

Олег Дерипаска се въздържа от коментари за войната, след като му беше отнет хотелски комплекс

21:30 | 09.08.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

"Ако искаш да спреш войната, трябва да спреш да воюваш", зави един от приближените до руския президент олигарси Олег Дерипаска в интервю за Nikkei Asia. Металният магнат разкритикува военните разходи, отбелязвайки, че войната е лудост. "Никой няма да спечели от тази война. Това е сигурно", зави той.

Японското издание цитира изчисленията на Министерството на отбраната на САЩ - за две години на война - от февруари 2022 година до февруари 2024 година, Москва е изхарчила 211 млрд. долара.

Още в първите дни на войната, на 3 март 2022 година, Дерипаска беше един от малкото руски бизнесмени, който се осмели да критикува публично позициите на Кремъл. "Мирът е много важен. Забавянето на преговорите - безумие", написа той в своя канал в Telegram. Тогава украинският президент Володимир Зеленски настоявеше за разговори с Кремъл на каквото и да е било ниво, но исканията му бяха отхвърляни от Кремъл.

"Украйна вече е ядрена държава - на нейната територия има освен консервирания АЕЦ "Чернобил" още 15 ядрени блока и три хранилища", припомни тогава олигархът. Месец по-късно отново в Telegram Дерипаска написа отново, че "тази лудост трябва да бъде прекратена". 

След като бяха публикувани шокиращите кадри от Буча, компанията на магната Rusal публикува официална позиция, в която се призовава за разследване за военно престъпление в киевското предградие. "Репортажи от украинския град Буча ни шокираха. Смятаме, че това престъпление трябва да бъде подробно разследвано. Подкрепяме обективното и безпристрастно разследване на това престъпление и призоваваме за строго наказание на извършителите. Колкото и трудно да изглежда в контекста на продължаващата информационна война", се казва в изявлението, което е направено в момента, в който в  Кремъл определиха ситуацията като "провокация", а кадрите - вероятно продукт на филмово студио, в който са ангажирани актьори. 

След това обаче Дерипаска спря с коментарите си, когато му беше отнет хотелски комплекс в Сочи. Според източници на Financial Times причината са именно критиките срещу войната.

Запитан днес какви са отношенията му с Владимир Путин, е лаконичен: "Без промяна". "Кремъл не ме закача, аз не закачам политиците", отбелязва Дерипаска.

Западни държави наложиха санкции срещу Дерипаска през 2018 година заради близките му отношения с Владимир Путин. След началото на пълномащабната война в Украйна към САЩ и ЕС се прибавиха и Великобритания, Южна Корея, Австралия  и Сингапур.

Дерипаска е основател на Rusal - един от най-големите производители на алуминий в световен мащаб.

Японското издание разказва, че руският олигарх е в Токио за участие във форум в рамките на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.  Дерипаска отбелязва, че не е имал официални срещи с властите или представители на бизнеса. А Азия определя като жизненоважна за руската икономика - без нея щеше да има голям икономически колапс.

След санкциите на запада Москва обърна поглед на изток и разчита на покупките на "държави, които се интересуват само от собствения си интерес". Индия например е внесла стоки за 46,2 млрд. долара от Русия  в първата година от войната - до март 2023 година, което е ръст от 368% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:16 | 09.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още