fallback

Никола Янков: Русия отдавна разколебава вярата на българското общество в демокрацията

България продължава да бъде изолирана и е най-слабото звено на ЕС и НАТО, смята икономическият експерт

11:34 | 09.08.24 г. 1

Русия отдавна и доста успешно успява да разколебае българското общество и вярата му в демократичния модел на развитие и в евроатлантическия път. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в „Експат Кепитал“ и икономически експерт в „Синя България“, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Това се случва изключително агресивно, особено през последните няколко години – от 2022 година със сигурност се изливат огромни ресурси в тази посока в медийни кампании, в онлайн платформи и в политически проекти, които се роят един след друг ", каза още Янков. 

Според него ефектът за това е видим от анализ на Центъра за изследване на демокрацията за фалшивите новини – например фалшивата новина по отношение на Румъния и България за т.нар. биолаборатории за биооръжие на западните държави в Украйна се споменава в България и български сайтове между 10 и 100 пъти повече, отколкото в румънски.

„Това дава веднага отговор какво се случва и кой стои зад това. Да, българското общество е разколебано и разединено и целта е да се сее смут и разочарование и в края на краищата да се подкопаят основите на крехката демокрация в България. Но това идва с огромна икономическа цена", каза той.

Според икономиста причините страната все още да не е част от еврозоната са политически. 

По думите му България е загубила своята посока и е изпаднала в положение на застой и постепенна изолация от европейската икономика. Страната е в перманентно отлагане на своята интеграция и пътя към еврозоната и Шенген, като се добавя и политически риск с възхода на политически партии с проруски позиции, които разколебават чуждестранните инвеститори и нашите европейски партньори, смята Янков. 

В този смисъл поведението на парламентарните партии в момента не помага, каза още икономистът.

„Фактът, че сме на седми парламентарни избори, е голям успех за руската позиция в България. Това е доказателство, че тази кампания работи и дава конкретни резултати. България продължава да бъде изолирана и най-слабото звено на ЕС и НАТО. Продължаваме и да сме най-бедни, но нещата са свързани - едното е свързано с другото. Изолацията на България от ЕС, от отбранителните системи на НАТО, води до усещането у чуждестранните инвеститори за висок политически риск и тяхното заобикаляне на България“, заяви той. 

Според него България няма как да расте изпреварващо икономически и да наваксва в показатели като БВП на глава от населението и среден доход на глава от населението, ако няма чужди инвестиции в огромни размери тук.

„Ние нямаме собствени капитали, няма как да произведем тези огромни ръстове, които да вдигнат доходите на хората, без да има чужди пари", каза още Янков. 

Според него един от проблемите е корупцията, която от своя страна е свързана с ролята на държавата като търговец и инвеститор. Той посочи, че държавата ни е доминантен играч в много бизнеси като например енергетиката.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:28 | 09.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още