fallback

Радев: 20 октомври е най-подходящата дата за предсрочните парламентарни избори

През изминалите месеци около неговия кабинет се натрупа напрежение поради съмнения за политическа употреба на служебната власт, каза президентът

10:55 | 09.08.24 г.

20 октомври е най-подходящата дата за следващите предсрочни парламентарни избори, каза президентът Румен Радев при връчването на мандат за съставяне на правителство на кандидата за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева.

Кожарева е заместник-председател на Сметната палата, предложена от Патриотичния фронт през 2015 г.

С оглед на избраната дата за избори, служебният премиер трябва да предложи състав и структура на служебния кабинет до 19 август.

Винаги съм се стремял служебният министър-председател да бъде равно отдалечен от партиите на настоящия политически терен и да не бъде ярка политическа фигура. Нямаше как този принцип да бъде изпълнен при избора на Димитър Главчев. Отказът на всички останали от и без това късия списък от потенциални министър-председатели на практика ме остави без избор, каза президентът.

„Искам да ви благодаря, че приехте тази важна и отговорна задача, но и да ви уверя, че в нейното изпълнение, вие ще разчитате само на себе си“, каза още Радев.

Той благодари на Главчев за усилията, постигнатите резултати и за това, че е поел ангажимент, когато всички потенциални кандидати от списъка са отказали.

„През изминалите месеци около неговия кабинет се натрупа напрежение поради съмнения за политическа употреба на служебната власт. Винаги съм считал, че кризисните служебни правителства имат за цел да успокоят напрегната политическа ситуация, а не да я напрягат допълнително“, аргументира президентът смяната на Главчев като служебен премиер.

„Поемам този мандат с ясното чувство за отговорност за съставяне на правителство. Ще сформирам кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставянето на редовно правителство“, каза Кожарева. Тя посочи, че основната задача на този кабинет ще е организирането на честни избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:56 | 09.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още