fallback

Анализатор: Очаквам мирна среща между Украйна и Русия, но без резултат

Боевете се водят при съоръженията на „Газпром“ и може да спре транзитният превоз на руски газ през украинска територия преди изтичането на договора, предупреди експертът

14:32 | 08.08.24 г.

Очаквам в следващите месеци да се стигне до мирна среща, в която директно да участват украински и руски представители, но резултат от нея няма да има, коментира в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Пламен Димитров, експерт в Българско геополитическо дружество. По думите му това би било демонстрация в дипломатическите преговори.

Според него ситуацията остава същата. „Силите са изравнени, а позициите са непримирими и за това никакъв мирен договор няма да има скоро между Русия и Украйна. Но вече става имиджово неизгодно и за двете воюващи държави да твърдят, че няма да преговарят една с друга“, анализира ситуацията Димитров.

По думите му няма никакъв шанс за спиране на военните действия и мир в Украйна до края на годината, независимо от това кой ще спечели изборите в САЩ. Димитров все пак очаква, че може да има преговори, в които директно да участват Русия и Украйна – „разбира се не лично между Путин и Зеленски, но между представителите на двете страни“.

Анализаторът припомни, че Русия правеше изявления, че е готова да преговаря за мир, макар и при условия, които означават капитулация за Украйна, а сега и „украинците сигнализират по някакъв начин, че и те са готови да преговарят, при условия, с които Русия няма да бъде съгласна, естествено“.

Пламен Димитров обясни, че през последните дни украинците пренасят военните действия на руска територия, за да покажат, че за мирното руско население тази война не е символична, а може да има реални жертви и бойни действия. „За пръв път става дума за редовна украинска войска, а не за диверсионни акции в селища по границата, посочи експертът. – Сега става въпрос за истинска военна част на украинската армия, която е завладяла най-малко четири села на руска територия.“

Анализаторът смята, че това се прави с цел да бъдат отвлечени руски части от друга фронтова линия, където положението е неблагоприятно за Украйна. „Можем донякъде да кажем, че инициативата минава вече и в ръцете на Украйна. Защото през последните няколко месеца инициативата на фронта определено е в ръцете на руската армия. А и това е една демонстрация на сила и източник на самочувствие за украинската армия“, добави той.

Пламен Димитров предупреди, че след като боевете се водят близо до съоръжения на „Газпром“, това говори за вероятност да спре транзитният превоз на руски газ през украинска територия към Европа, дори преди изтичането на договора в края на годината.

"Разбира се, далеч съм от мисълта, че украинците ще могат трайно да овладеят тази част от територията на Русия. Става дума за тактически прийом, който те използват във войната и наистина да покажат, че това не е "игра на една врата", а че и Украйна може да нанася удари", коментира експертът.

Що се отнася до изявлението на Зеленски, който изрази увереност, че войната може да приключи до края на тази година, анализаторът коментира, че "това е начин той да окуражи своята армия". „Независимо кой ще стане президент в САЩ, не виждам как войната може да приключи до края на годината“, категоричен е Димитров.

Ще бъде ли организирана мирна конференция и какво да очакваме от нея? Защо Путин не обявява мобилизация? Защо демографската картина става все по-важна за избора на военни стратегии в горещите точки на света? Как изглежда геополитическата шахматна дъска в Близкия изток? Какъв е характерът на противопоставянето, което виждаме на Олимпиадата в Париж? Какви са опциите, които може би ще се отворят пред Тръмп, ако той бъде избран за президент в САЩ?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:32 | 08.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още