fallback

Камала Харис избра губернатора на Минесота Тим Уолц за свой вицепрезидент

Уолц беше член на Конгреса 12 години преди да бъде избран за губернатор на Минесота през 2018 г.

19:49 | 06.08.24 г. 2

Кандидатът за президент на Демократическата партия Камала Харис избра губернатора на Минесота Тим Уолц за свой кандидат за вицепрезидент, предава Ройтерс. Тя предпочете защитник на прогресивната политика от централната част на Америка, който е известен с откровеното си говорене, за да ѝ помогне да спечели селските райони и белите избиратели.

Харис обяви избора си в текстово съобщение до поддръжниците си.

„Радвам се да споделя, че взех своето решение – губернаторът от Минесота Тим Уолц ще се присъедини към нашата предизборна кампания като мой подгласник“, заяви тя. „Тим е кален в битки лидер, който има невероятни постижения в полза на семействата от Минесота. Зная, че той ще донесе същото принципно лидерство в нашата предизборна кампания и на поста  вицепрезидент“, допълни Харис.

60-годишният Уолц, който е ветеран от Националната гвардия на САЩ и бивш учител, заяви, че за него е чест да се присъедини към кандидат-президентската двойка на Харис.

„Ще дам всичко от себе си“, заяви Уолц в социалната мрежа Х. „Вицепрезидентът Харис ни показва политиката на възможното. Това ми напомня малко на първия ми ден в училище“, допълни той.

Уолц беше избран от клонящ към републиканците окръг в Камарата на представителите на САЩ през 2006 г. и служи 12 години преди да стане губернатор на Минесота през 2018 г.

Като губернатор Уолц защитаваше прогресивна програма, която включваше безплатно хранене в училище, цели за справяне с изменението на климата, данъчни облекчения за средната класа и удължаване на платения отпуск за работниците в Минесота.

Той отдавна защитава репродуктивните права на жените, но също така прояви консервативен уклон, докато представляваше селски район в Камарата на представителите на САЩ, защитавайки интересите на земеделците и подкрепяйки правата за притежаване на оръжие.

Харис, която е дъщеря на имигранти от Ямайка и Индия, добавя популярен политик от Средния запад, чийто роден щат гласува вярно за демократите на президентски избори, но е близо до Уисконсин и Мичиган, които са важни оспорвани щати.

Тези щати се смятат за решителни за изхода от изборите на 5 ноември и Уолц е смятан за способен да постигне връзка с белите избиратели от селските райони, които през последните години гласуваха основно за републиканеца Доналд Тръмп, конкурент на Харис за Белия дом.

Тя предпочете Уолц пред Джош Шапиро, популярния губернатор на Пенсилвания, който се смяташе за способен да осигури победа в изключително важния щат.

59-годишната Харис стана кандидат-президент на Демократическата партия, след като 81-годишният Джо Байдън прекрати кампанията си за преизбиране под партиен натиск миналия месец. Оттогава тя набра стотици милиони долари и възобнови надпреварата срещу Тръмп с прилив на енергия от основните избиратели на нейната партия.

Очаква се Харис да се появи с Уолц на събитие във Филаделфия във вторник вечер. Те ще се изправят срещу Тръмп и неговия кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс, също ветеран от армията от Средния запад, на изборите през ноември.

Мандатът на Уолц като губернатор беше белязан от убийството през май 2020 г. на чернокожия мъж Джордж Флойд от бял полицай, който беше осъден за убийство. Снимките на бял полицай, притискащ с коляно афро-американец, който след това умира показаха по-дълбоки неправди и доведоха до протести заради обтегнатите расови отношения в САЩ и в чужбина.

Ал Шарптън, основател и президент на Националната мрежа за действие, коментира, че Уолц е чул призивите за справедливост за Флойд, като е избрал главния прокурор на щата да ръководи разследването на случая. Полицаят беше признат за виновен за убийство и осъден на над 20 години затвор.

„Разбрах, че той е човек, който ще слуша и ще вземе правилното решение в полза на тези, които представлява. Можем да разчитаме, че губернатор Уолц ще възприеме същия открит подход като вицепрезидент на Камала Харис“, допълни той.

Представители на предизборния щаб на Тръмп бързо се заловиха за работа в опит да определят Уолц като твърдолинеен ляв политик, чиито ценности се разминават с тези на повечето американци.

Те критикуваха управлението му на ожесточените протести в Минааполис след смъртта на Флойд.

„Не е изненада, че либералката от Сан Франциско Камала Харис иска аматьора от Западното крайбрежие Тим Уолц за неин подгласник. През целия си мандат като губернатор Уолц се опитваше да представи образа на Минесота като Златен щат“, съобщи предизборната кампания на Тръмп, имайки предвид родния щат на Харис.

Уолц беше относително непознат в национален план преди да влезе в надпреварата за вицепрезидент на Харис, но оттогава набра популярност. Говори се, че той има подкрепата на влиятелната бивша председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която изигра важна роля в убеждаването на Байдън да излезе от надпреварата.

На изборите през 2016 г. Тръмп спечели 59% от избирателите в селските райони, през 2020 г. делът им достигна 65%, въпреки че Тръмп загуби изборите, сочат данни на института „Пю“.

На изборите за губернатор през 2022 г. Уолц получи 52,27% от гласовете на избирателите спрямо 44,61% за опонента му от Демократическата партия, въпреки че райони от селската част на Минесота гласуваха за противника му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:47 | 06.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още