fallback

Главчев ще приеме да бъде отново служебен премиер, ако президентът му предложи

Няма от какво да се срамуваме, вършим си работата прилично, каза служебният министър-председател

18:40 | 05.08.24 г.

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че ще приеме да стане отново служебен министър-председател, ако президентът Румен Радев му възложи този пост.

„Ако президентът Радев отново ми предложи поста на служебен премиер, ще го приема“, заяви на брифинг в Министерския съвет настоящият служебен министър-председател Димитър Главчев. 

Той уточни, че би приел отново поста заради добрата работа на екипа си, който по думите му си върши работата добре.

"Няма от какво да се срамуваме, вършим си работата прилично. Да не забравяме, че организирахме чисти и прозрачни избори, каквито не сме виждали до този момент", каза Главчев.

Часове по-рано председателят на Народното събрание Рая Назарян разговаря с президента Румен Радев, като и пред него тя отхвърли официално възможността да бъде служебен премиер. "ГЕРБ ще се яви на тези избори с равен старт с всички политически формации", каза председателят на 50-ото Народно събрание Рая Назарян след срещата си с държавния глава.

Днес от „Има такъв народ“ (ИТН) върнаха на президента Румен Радев неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство. Така Румен Радев трябва да насрочи следващите предсрочни парламентарни избори в срок от два месеца.

След провален трети мандат Конституцията предвижда президентът да насрочи нови избори в двумесечен срок, да назначи служебен министър-председател и предложен от него служебен кабинет, след като проведе консултации с парламентарните  групи.

Държавният глава решава кой да е служебен министър-председател, като избира от няколко възможности, разписани в последната поправка на Конституцията. Те се ограничават до председателя на Народното събрание (Рая Назарян вече обяви, че ще откаже поста), управителя на Българската народна банка или един от подуправителите, които застъпват позиция, че освен несъвместимост има и юридически пречки да поемат поста заради европейските банкови регулации. В листата на потенциалните служебни премиери попадат още председателят на Сметната палата или един от неговите двама заместници, омбудсманът или заместник-омбудсман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:41 | 05.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още